Papieren rietjes zijn niet zo schadelijk als plastic rietjes. Een papieren rietje biedt verschillende voordelen, maar het belangrijkste voordeel is dat het gemakkelijk te verwijderen is en duurzaam is. Het is ook veilig voor menselijke consumptie en heeft geen invloed op de gezondheid.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
In de moderne tijd werd het rietje gepatenteerd in 1888 door Marvin Stone. Hij fabriceerde een papieren buisje om de voorheen gebruikte rietjes van echt riet te vervangen.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Vanaf 3 juli 2021 geldt er een verbod op plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en piepschuimbekers en -houders (EPS) voor eenmalig gebruik.
Update van de redactie – 3 juli 2021
Het leek erop dat alleen apotheken nog plastic rietjes mochten aanbieden, maar die restrictie is geschrapt. Buigbare plastic rietjes worden daarmee vergelijkbaar met een leesbril, die ook iedereen in het assortiment kan opnemen en een CE-keurmerk moeten hebben.
Een goed gewicht metalen rietje is bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 gram.
RVS Rietjes - Top!
Rietjes kunnen in de vaatwasser en blijven mooi. Kwaliteit is goed.
Tegenover de 1286 plastic rietjes werden 2685 plastic flesjes gevonden. In aantallen gemeten dus respectievelijk 3,08 en 5,14 procent van het plastic zwerfafval. Een rietje weegt (afgerond naar boven) 1 gram en een plastic flesje weegt gemiddeld 25,4 gram.
Gebrek aan containers zorgt voor tekort aan onder meer boterhamzakjes. Het gebrek aan containers, dat nu al anderhalf jaar duurt, en corona-uitbraken in verschillende landen zetten druk op de logistieke keten. Eerder werd al duidelijk dat winkels daar last van hadden, maar nu blijken ook supermarkten eronder te lijden.
De nieuwe wetgeving gaat in op 3 juli 2021.
Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bio(based)plastics, zoals PLA en PBS, vallen onder het verbod.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Sommige van deze belletjes zetten zich vast op het rietje (waarom? dat is weer een andere vraag). Omdat het gas lichter is dan cola, ondervinden ze een opwaartste stuwkracht. Deze opwaartse stuwkracht gaat over op het rietje als het belletje aan het rietje vasthangt.
Alternatieven uit China
Daarnaast wordt de bamboe verpulverd en worden er chemische lijmstoffen gebruikt tijdens het verwerkingsproces om de bamboe in de vorm van een rietje te krijgen. En zoals je helaas kunt verwachten is deze lijmstof erg ongezond en zorg het voor chemisch afval na het gebruik van het rietje.
Drinkrietjes koop je online bij Blokker.
Herbruikbare rietjes worden meestal met een smal borsteltje geleverd. Haal dat borsteltje een paar keer door het rietje, van beide kanten. Eventueel kun je een klein beetje (liefst ecologisch) afwasmiddel of baksoda op het borsteltje doen, maar meestal is dit niet nodig.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Om een papieren rietje te maken moet je eerst een boom planten, dan omkappen, dan verpulveren en vervolgens in een buisje persen. Daarbij worden meer grondstoffen (meer co2) gebruikt dan bij het maken van plastic rietjes. Daarnaast geldt lang niet voor elk papieren rietje dat ze biologisch afbreekbaar zijn.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.
De Plastic Soep wordt veroorzaakt doordat de mens veel plastic produceert dat als afval in het milieu terecht komt. Wat veel mensen niet weten is dat het afval in zee voor 80% vanaf het land afkomstig is [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt afval uiteindelijk in zee terecht.