Door zelf brood te bakken, kun je ervoor zorgen dat je minder suiker en kunstmatige toevoegingen binnenkrijgt. Het bakken van brood kan helpen om stress te verminderen. Het kneden van deeg is een meditatief en ontspannend proces dat kan helpen om het hoofd leeg te maken en te ontspannen.
Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen.
De gemiddelde energieprijs + bijkomende kosten (op 08/09/2022) is circa € 0,50/kWh en het verbruik van de DOMO broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus is 0,7Kwh. Dan kom je dus op een energiekost van € 0,35 om je brood te bakken. De totale kost om zelf een groot wit brood van 800gr te bakken is €1,13.
De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, máár verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen veel minder. We pakken een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh. Zonder vaste prijzen betaal je voor stroom momenteel €0,63 voor 1 kWh.
Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg.Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Extra ingrediënten
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak.
Een broodbakmachine is super handig. Je doet de ingrediënten in de bakvorm en na een paar uur wachten heb je je eigen brood! De aanschaf van zo'n machine vraagt wat van je portemonnee, maar op de lange termijn is het voordeliger dan elke week je brood halen bij de bakker of de supermarkt.
De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, maar verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen van het bakproces is dit veel minder. Als stroom nemen we een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh.
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes. Bak je brood? Kies dan voor volkorenmeel voor een voedzaam resultaat.
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven.
Voeg de ingrediënten toe aan de broodbakmachine volgens de aangegeven volgorde, meestal eerst de vloeibare ingrediënten en dan de droge ingrediënten. Zorg ervoor dat het gist en het zout gescheiden zijn, omdat zout de werking van gist kan belemmeren.
Wie kwaliteit belangrijk vindt, kiest beter voor een steenbakoven. De steenbakovens van Häussler zijn binnenin volledig bekleed met chamottesteen. Deze vuurvaste steen zorgt voor een fantastisch resultaat. Het bakken op de hete steen geldt als de meest authentieke manier om brood, gebak, pizza of vlees te bakken.
Heteluchtovens zijn natuurlijk prima geschikt voor het bakken van broden, omdat dit alleen met hete lucht wordt gegaard. Hierdoor ontstaat er een knapperig en luchtig resultaat. Een heteluchtoven is ook geschikt voor het roosteren van vlees, groenten en aardappelen.
Brood kan men perfect zonder vetstof maken. Vet zorgt voor de soepelheid van het deeg en de vershoudbaarheid. Brood zonder vet zal dus iets droger zijn. Als alternatief voor boter kan men Vitelma sla olie gebruiken.
Het kan allemaal. De Kenwood BM350 komt als beste naar voren uit verschillende testen. De beste broodbakmachine heeft een mooie uitstraling dankzij de RVS-behuizing. Met 14 verschillende bakprogramma's zijn er genoeg mogelijkheden om jouw perfecte brood te bakken.
Een broodmachine verbruikt ergens tussen 289 en 346 Watt per uur, wat verwaarloosbaar is. Tegen een elektriciteitsprijs van € 0,4/kWh (in september 2022, nvdr.)
Kies een bakprogramma dat 2 à 4 uur duurt (of 2 à 3 uur, afhankelijk van het recept op de verpakking). Langere programma's hebben te lange rijstijden. Daardoor is de gist al uitgewerkt vóór de machine begint te bakken.
Als je vandaag een brood zou bakken, er vanuit gaande dat je de machine al hebt, zou dat met een gemiddelde all-in mix uit de supermarkt al snel € 2 kosten: een broodmix is al snel ongeveer € 1,50 en daar komt het stroomverbruik van uren de machine laten draaien en de afschrijving van die machine nog bij op.
Wilt u meel voor de broodbakmachine kopen? Kies dan voor het beste meel dat er is. Vers meel van de molen is in veel opzichten meer geschikt voor een broodbakmachine dan een kant-en-klare mix uit de fabriek. Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is.
In een test van zes broodbakmachines in de decembereditie van de Consumentengids heeft de Consumentenbond de stijlvolle BM350 broodbakmachine van Kenwood als beste getest.
Rijzen. Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.
Als je met jouw brooddeeg een mooi vliesje kunt maken, weet je dus dat je goed zit. Nu is het alleen nog nodig om het deeg een uur te laten rijzen op een plek waar de temperatuur iets boven kamertemperatuur is. Vervolgens maak je bolletjes van het brooddeeg en laat je het nogmaals een uur rijzen.
Plakkerig deeg ontstaat doordat het gemalen graan het water niet goed op kan nemen. De meeste plakkerige deegsoorten worden steviger na een beetje meer kneden.