De kans op scheuren of zelfs breken van de betonnen platen is groot. Een nauwkeurige betonplaat fundering voorkomt deze problemen. De fundering van een betonplaat bestaat onder andere uit een zandbed voorzien van het juiste zand.
Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met behulp van een afrijlat.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen.
Een ander voordeel van betonvloer met wapening op zand is dat je de vloer ook gelijk kunt isoleren en vloerverwarming aan kunt leggen. Een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming is een super energiezuinige combinatie. Beton houdt warmte al lang vast en door de isolatie heb je ook geen warmtevlies van onderaf.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Wanneer er onder de betonvloer een kruipruimte aanwezig is of wanneer het beton zonder isolatie op de zandbedding geplaatst is, kan een beton vloer koud aanvoelen. Bovendien kunnen kou en vocht uit de kruipruimte naar boven trekken. Een beton vloer isoleren is een manier om dit te verhelpen.
Dikte van een betonvloer per toepassing buiten
voetpad van beton: 10 cm. dikte betonvloer schuur 10-12 cm. betonvloer tuinhuis: 10-12 cm. betonvloer in garage: 15-20 cm.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken. Ze komen dan met een cement wagen en kunnen door middel van een slang het beton rechtstreeks op de vloer laten komen.
ZANDBED ALS FUNDERING
Het zandbed dient als laatste laag van een betonplaten fundering en wordt op een gelijkmatige klei,- zand,- of veengrond aangebracht. Het zandbed oftewel zandbaan kan uit meerdere lagen zand bestaan, zoals drainagezand of brekerszand. Betonnen platen zetten zich namelijk beter af in grove zand.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Wat is beton vlinderen? Wanneer het beton gestort en een bepaalde droogtijd achter de rug heeft, is het oppervlak nog vrij ruw. Door het te vlinderen maakt u de vloer (of ander oppervlakte als een werkblad) egaal, verdicht u de toplaag en laat u de toplaag goed hechten aan de bulklaag van het beton.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Door het toepassen van een dubbele wapening is de betonvloer ook meteen een goede constructievloer en verminderen we de kans op scheurvorming. De onder-wapening leggen we dan op afstandhouders of supporters en daarop de vloerverwarming.
Zand heeft niet zozeer een isolerende als wel een bodemafsluitende functie. De eigenschappen van zand zijn niet dusdanig dat ze evenveel isolerende werking bieden als bijvoorbeeld een schelpenisolatie. Daarnaast heeft zand ook een capilaire werking ofwel: het zuigt water in beperkte mate op.
Beste vloerisolatie betonvloer
Hiervoor zijn bijvoorbeeld isolatiefolie, glas- en steenwol geschikt. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kan isoleren vanaf de bovenkant ook op verschillende manieren. Het beste materiaal is niet te dik, heeft een hoge isolatiewaarde en is drukvast.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
Tegelvloer uitbreken
Breek de vloer op in kleine stukken die je makkelijk kan dragen. Leg ze in een kruiwagen en voer zo het puin af. Afhankelijk van de nieuwe vloer, de dikte van de chapelaag, de bijkomende leidingen en het gewenste isolatiemateriaal zal je de zand- of zavellaag enkele centimeters moeten uitgraven.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.