Geuren vormen daarom het belangrijkste communicatiemiddel voor katten. Katten hebben op meerdere plaatsen geurklieren, onder andere bij de wangen, tussen de tenen, bij de aanzet van de staart etc. Door ergens langs te wrijven, zetten ze hun geur af.
Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij! Het helpt katten een band te vormen en dit doen ze bij hun baasjes om liefde te tonen.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
De meeste katten begroeten hun mensen door met de wangen, zij en staart langs de benen de strijken. Dit is echter niet zozeer begroeten, als wel markeren. De kat laat zijn geur op jou achter waardoor hij jou vertrouwd met hem maakt. De kat kan ook voorwerpen markeren door er langs te wrijven.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet. Praat u weleens tegen uw kat?
Als zijn ogen half dicht zijn of langzaam knipperen, voelt je kat zich waarschijnlijk veilig en ontspannen. Als hij rechtop staat, houdt hij zijn staart waarschijnlijk hoog met een lichte buiging aan het uiteinde. En als hij ligt, zal hij zijn pootjes in elkaar slaan.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Sommige katten raken een beetje in een liefdesroes als ze knuffelen en beginnen te knabbelen aan hun mensen. Het kan ook leiden tot voorzichtig bijten. Van de kant van de kat zijn deze „liefdesbeten” een teken van genegenheid en veroorzaken ze zelden verwondingen.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet!Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Hij achtervolgt je OVERAL
De keuken, woonkamer, slaapkamer, op de wc en zelfs onder de douche. Je kat is er altijd bij, simpel is dat. Goed teken hoor! Als jouw kat je niet met rust kan laten en je overal volgt, is dit een teken van liefde.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
En een andere barrière is misschien het idee dat katten minder sociaal zijn dan andere huisdieren, aldus Vonk. Maar hoewel ze de naam hebben afstandelijk en onverschillig te zijn, hechten katten zich wel degelijk aan mensen.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Katten voelen aan als je verdrietig bent.En dat kopje of likje geeft zó'n warm gevoel, ook op de rottigste momenten. Huisdieren zijn voor rouwende mensen een geweldige steun. Een kat hoef je niet uit te laten, kan lang alleen thuisblijven, houdt zichzelf schoon, is snel zindelijk…
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.