Het oxideren van zilver uit zich in een dun zwart of dof laagje, zilversulfide. Het zwart worden van zilver wordt onder andere veroorzaakt door zwavel (waterstofsulfide). Zwavel komt voor in de lucht en zit bijvoorbeeld ook in wol, rubber, latex, eieren, uien en in sommige parfums.
Zilver schoonmaken met Dreft
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
Wij raden het af om (zilveren) sieraden schoon te maken met huishoudmiddeltjes zoals soda, azijn, citroen en dergelijke. Huishoudmiddeltjes en voedingswaren lijkt onschuldig om een keer uit te proberen maar tast zilver en andere materialen aan en kan het zelfs deels oplossen.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Berg je sieraden met zorg op als je ze niet draagt. Wikkel ze in een zachte doek of leg ze in een doosje, zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen waardoor onnodige krassen of beschadigingen kunnen ontstaan. Je kunt het zilveren sieraad ook oppoetsen met een speciale zilveren poetsdoek.
Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie Hierdoor vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Wilt u toch uw zilveren sieraad alleen even ontdoen van het zwarte laagje, dan kunt u het schoonmaken met soda. Maak hiervoor een badje met heet water en leg op de bodem een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven. Strooi er wat soda op en roer voorzichtig zodat u geen klontjes hebt.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Er is geen vaste termijn voor hoe vaak je zilver moet poetsen. Poets het als het zwart is. Je kunt het zilver het beste donker en zuurstofvrij (bijvoorbeeld in een bak met deksel) bewaren. Hierdoor zal het aanzienlijk minder snel zwart worden.
Breng de zilverpoets aan met zachte stofdoek. Goed inwrijven en laten drogen. Hierna ga jij het zilver afwassen om eventuele restanten te verwijderen. Wrijf het zilver zorgvuldig droog met de theedoek en het glanst jou weer tegemoet.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het niet meer gaan oxideren en dus niet meer dof of zwart worden. Hierdoor heb je er langer plezier van !
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Een sopje gebruiken
Dit is vaak het geval bij oude, veel gebruikte of antieke sieraden. In dit geval is het aan te raden om uw sieraad goed schoon te maken in een sopje. Gebruik hier ter assistentie een zachte borstel bij. Als het sieraad erg vies is, kunt u ook afwasmiddel gebruiken.