Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z'n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.
Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.
Vanaf dat moment kun je dus niet meer volledig salderen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt daardoor elk jaar minder. Vanaf 2031 ontvang je als je zonne-energie opwekt alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de energie die je hebt teruggeleverd.
Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025
Het hing al even in de lucht, het kabinet heeft in mei 2022 besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Dit betekent dus dat je nog tot 2025 meer voordeel haalt uit het terugleveren van stroom aan je energieleverancier.
Uw energieleverancier moet salderen op de jaarafrekening. Dus niet per kalenderjaar. Het mag niet per deel van het jaar, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Ja, met een elektrische auto heb je de mogelijkheid om de auto op te laden maar ook om deze te laten ontladen. Je kunt hierbij stroom opslaan en vervolgens deze stroom op een later tijdstip gebruiken voor je huishouden waardoor je gebruik maakt van gratis stroom voor je elektrische apparaten.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die 'over' is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.
Terugleversubsidie. De salderingsregeling stopt, maar daarvoor in de plaats komt de 'terugleversubsidie'. Bij deze subsidie geldt dat voor alle stroom die u niet gebruikt en teruglevert aan het net, u een terugleververgoeding krijgt van uw energieleverancier.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
De kosten voor een omvormer voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing.
Een thuisbatterij lijkt ecologisch misschien interessant, toch is de investering vooralsnog niet rendabel. Dit komt vooral omdat de batterijen nog steeds kostelijk zijn en u ook rekening moet houden met de prijs van de elektriciteit die u van het net afneemt.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.