Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
De juiste aardappel
Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.
Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.
Leg de frieten rustig in het vet (vet à 150°) en laat ze 4 à 5 minuten zwemmen. 'Voorbakken' noemen Belgen dit. De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Aardappelproducent LambWeston heeft een 'frietcup' ontwikkeld met daarin friet met extra zetmeel. Dit moet tegengaan dat je frietjes 'om mee te nemen' bij thuiskomst slap en koud zijn.
Zorg er voor dat de temperatuur van je oven hoog staat. Zo is de kans groter dat je frietjes gelijkmatiger bakken en mooier bruin worden. Voor verse ovenfrietjes mag hij zeker op 225° staan.
Bak ze in een voorverwarmde oven 220 graden voor 30-35 minuten of totdat ze goed knapperig en goud gekleurd zijn. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om. (En ja!
Aviko heeft meerdere soorten ovenfriet, maar ik heb gekozen voor de Opa's ovenfriet. Lekkere dikke frieten met schil. Doordat ze wat dikker zijn worden de frieten minder krokant en knapperig. De smaak is daarentegen wel goed, die scoort een dikke 8!
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Ovenfriet wordt voorgebakken in frituurvet om afgebakken te kunnen worden in de oven en niet te verbranden. Het bevat wel iets minder vet dan gewone friet, maar het scheelt verrassend weinig. Houd daar rekening mee als je voor ovenfriet kiest.
Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Bak de frieten nu in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Haal ze uit de oven en schep ze om, verspreid ze weer gelijkmatig over de bodem. Bak de frieten nu nog in 10 minuten op 220 graden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Frituren zonder vet
Wel het voordeel van zelf thuis friet bakken, maar niet urenlang moeten 'nagenieten' van de frituurlucht? Dankzij de slimme technologie kun je met veel combimagnetrons gezond frituren. Deze whirlpool combimagnetron heeft bijvoorbeeld een grillfunctie, heteluchtfunctie én een magnetronfunctie.
Tip: Omdat je de frietjes niet allemaal tegelijk kunt bakken, kun je de reeds bereide frietjes warm houden in een schaal met aluminiumfolie of (nog beter) een voorverwarmde oven (ca. 250°C).
Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met een glimmend laagje olie en voeg indien nodig nog een extra theelepeltje toe. Met name te weinig olie kan ervoor zorgen dat je frietjes niet krokant worden.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Palmero Patatsnijder de beste frietsnijder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Palmero Patatsnijder is de Tellier Economy Fritessnijder.