Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Volgens één theorie zou bij het drinken met een rietje de alcohol meer contact hebben met het goed doorbloede gehemelte en dus eerder in het bloed terecht komen. Anderen wijzen erop dat het bewegen van het rietje wat meer zuurstof in de vloeistof brengt, waardoor de alcohol beter kan worden opgenomen.”
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Vloeistof sproeit door een rietje tegen je gehemelte. De dunne huid daar kan alcohol opnemen zonder dat het langs de maag hoeft.
Wat we weten is dat door warmte de bloedtoevoer in de bloedvaten toeneemt. Alcohol komt zo sneller via het maag- en darmkanaal in het bloed terecht en wordt sneller verspreid door het lichaam. Hierdoor nemen de hersenen de alcohol ook sneller op waardoor men het effect van de alcohol eerder voelt.
Hoe hoger je lengte, hoe langer je bloedbanen, hoe meer bloed. En hoe meer bloed, hoe meer alcohol je aankunt. Alcohol verspreidt zich in het lichaam over de vetvrije massa en lange (en zwaardere) mensen hebben meer vetvrije massa dan kleine (en dunnere) mensen.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Ja, het kan zijn dat je meer effect merkt van de alcohol die je drinkt. Tijdens de laatste dagen van je menstruatie zijn er minder hormonen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat je een hogere alcoholconcentratie in je bloed kunt krijgen dan op andere dagen.
"Door warmte in de zon neemt de bloedtoevoer wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en het komt sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller.
Manier 3: Dronken worden dankzij het auto-brewery syndrome
Deze medische aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Dit betekent dat er gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blindedarm zitten. Hierdoor wordt het eten gefermenteerd tot alcohol. Geen prettige kwaal kun je je voorstellen.
Jazeker, maar eerder door inademing van de alcoholdamp dan door opname door de huid. Maar je moet die damp wel langdurig en intensief inademen om boven het toegestane promillage voor verkeersdeelname te komen.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
Webshops van supermarkten en slijterijen, maar ook websites voor thuisbezorgen van maaltijden bieden online drank aan. Ook al moet je vaak een geboortedatum invullen bij het bestellen, de koerier checkt je leeftijd niet. Gemeenten op hun beurt controleren de webwinkels amper op handhaving van de regels.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Er zijn geen goede manieren om snel nuchter te worden na alcohol of drugs. Drink voldoende water (geen energiedrankjes of koffie) en eet iets lichts. Ook frisse lucht en rustige beweging kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt.
Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid. Je zelfkritiek verdwijnt. Je gaat gemakkelijker dingen doen die je anders nooit zou doen.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Dit zijn chemicaliën die worden geproduceerd wanneer alcohol wordt gefermenteerd. In donkere dranken zoals rode wijn zitten hier veel van in. Wanneer jij drankjes drinkt waarin veel van dat soort stoffen zitten, ervaar je een intensievere kater.
Bier is een product dat niet snel bederft, maar blootstelling aan (zon)licht en te hoge temperatuur versnelt de achteruitgang van de kwaliteit: vooral de smaak. Volg je het bewaaradvies, dan is je bier – zelfs als het bier over datum is – nog prima te consumeren. Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef.