Tijdens de zwangerschap vergroot namelijk de behoefte aan foliumzuur.Deze verhoogde behoefte kan moeilijk alleen door een gevarieerde voeding gedekt worden. Daarom wordt aangeraden dat vrouwen met een zwangerschapswens een supplement foliumzuur innemen van 0,4 mg/dag.
Het bevordert mee het celdelingsproces, een normale bloedvorming en draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast is foliumzuur ook goed voor normale psychologische functies zoals de concentratie, het leer- en redeneervermogen, het geheugen en de stressbestendigheid.
Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Ouderen doen er verstandig aan om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zeggen wetenschappers. Deze stof bevordert namelijk de werking van de hersenen. Zowel het geheugen als de snelheid waarmee het brein werkt, verbeteren door foliumzuur.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor de groei en goede werking van je lichaam. Verder is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Folavit is een vitamine uit de B-groep en wordt gebruikt bij: Ernstige verhoging van het gehalte aan homocysteïne (een aminozuur) in het bloed. Zwangerschap. Behandeling van megaloblastische bloedarmoede door foliumzuurtekort.
Vitamine B12 is samen met foliumzuur en vitamine B6 belangrijk gebleken in de folaat- en homocysteïnestofwisseling die een goede methylering en daarmee tal van fysiologische lichaamsfuncties ondersteunt. Een te hoog gehalte aan homocysteïne kan een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.
Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. Je mag het ook blijven slikken, bijvoorbeeld als het opgenomen is een multivitaminepreparaat voor zwangeren dat je gebruikt. Ook als het lang duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken.
Hoe lang blijf je foliumzuur innemen? Je moet foliumzuur blijven innemen tot een zwangerschapsduur van minstens twaalf weken. Zodra je zwanger bent, kan je ook overschakelen naar een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen waarin het foliumzuur al is verwerkt.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat als je foliumzuur inneemt van minstens 4 weken voor je met je voorbehoedsmiddel stopt tot de 12e week van je zwangerschap, de kans op een kind met open ruggetje (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten vermindert met minstens 50%.
Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur? Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.
Ook de schildklieraandoening lijkt de oorzaak te kunnen zijn van een slechte opname van voedingsstoffen, maar eventuele achterliggende oorzaken zijn nog niet bekend. Een aantal voorkomende tekorten die we bij schildklierpatiënten zien, is naast een vitamine B12-tekort ook vitamine D en ijzer.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.
Het gebruik samen met andere geneesmiddelen MTX wordt altijd gecombineerd met foliumzuur. Foliumzuur vermindert de toxiciteit (bijwerkingen) van de MTX, zonder de antireumatische werking aan te tasten. Neem foliumzuur niet in op de dag dat u methotrexaat gebruikt, maar minimaal 24 uur nadat u uw MTX hebt ingenomen.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren. De aanvaardbare bovengrens voor foliumzuur uit supplementen die de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft vastgesteld, is voor volwassenen 1.000 microgram per dag.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger?
Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur. Zoals groene groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten. Wie zwanger wil worden, kan het best extra foliumzuurtabletten innemen nadat zij is gestopt met haar anticonceptie.