Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt. Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Klop niet door als de slagroom al stijf is, want dan onstaat er zoete boter en dan kun je helemaal opnieuw beginnen met nieuwe slagroom. Maar dit betekend niet dat je de boter die je hebt gemaakt moet weggooien!
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Zelf maken
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Dr. oetker | Klop-Fix | Slagroomversteviger | 5 x 8 gr | Delhaize.
Re: Is Klop Klop hetzelfde als Klopfix
Nee, Klop Klop is een soort nepslagroom, terwijl Klop-fix een slagroomversteviger is.
Het kloppen gaat het snelst met een elektrische mixer of keukenmachine. Begin altijd eerst op een rustige stand. Zet je de mixer gelijk heel hoog, dan wordt de slagroom minder luchtig. Je kunt natuurlijk ook een garde of handmixer gebruiken.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
'Slagroom moet altijd gekoeld worden. Dat is het allerbelangrijkste. Bij een temperatuur hoger dan 12 °C smelten de vetbolletjes in de room en is het bijna onmogelijk om nog een goede stand in de room te kloppen.
Meng in een hoge, smalle kom de inhoud van 1 zakje Klop Klop met ca. 80 ml koude melk (ca. 5 °C). Dit geeft ongeveer een halve koffietas slagschuim.
In klop fix zit E341 en die staat op de lijst van Haram (verboden) toevoegingen...
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Slagroom is onopgeklopt verkrijgbaar in bekers of pakken of als 'geslagen' room verkrijgbaar. In het eerste geval moet de room zelf nog worden opgeklopt tot slagroom. Bij de 'geslagen' room is de room al voorzien van suiker en verpakt in spuitbussen.