Verwijderen van de huig bij snurken en/of het slaapapneusyndroom. Een vernauwing in de luchtweg of neusholte zorgt ervoor dat u snurkt en/of de diagnose slaapapneu krijgt. Een operatie om deze vernauwing weg te nemen, kan een oplossing zijn.
In een heel enkel geval kan het nodig zijn de huig volledig te verwijderen (uvulectomie). In Ethiopië en Eritrea wordt de huig bij kinderen soms in zijn geheel verwijderd zonder enige concrete reden, maar vanwege de overtuiging dat er door de huig gevaar van verstikking zou bestaan.
De operatie
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
De huig ziet veelal glazig of gekleurd (oranje), kan wel 3 tot 5 keer zo groot worden als normaal en blokkeert daardoor vaak de verbinding van de mondholte met het gebied erachter, de orofarynx.
De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.
Wat is snurken? Snurken is zagende of brommende geluiden maken als u slaapt. Het ontstaat als er minder ruimte is in uw neus of keel. Als u inademt, gaat de lucht door uw neus, keel en luchtpijp naar uw longen.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
Bifide uvula
Gespleten huig is een fissuren-embryopathie die de huig aan de achterkant van het zachte gehemelte treft.
Mond snurken test – zo doe je dat
Probeer nu hetzelfde geluid te reproduceren met je mond dicht. Als dit niet werkt, ook al snurkt u 's nachts, dan is het zeer waarschijnlijk dat u een mondsnurker bent. in de ochtend. Een slechte adem kan ook wijzen op een nachtelijke mondademhaling.
Een snurkbitje of -beugel is één van de beste middeltjes tegen snurken op de markt. Ten eerste vermindert het in bijna alle gevallen snurkklachten of lost het ze zelfs helemaal op. Ten tweede is het een voordelige oplossing die niet inlevert op uw slaapcomfort. Lees hier verder over anti snurkbeugel.
Het is wenselijk dat u de eerste twee weken na de operatie regelmatig blijft drinken. U mag normaal eten. Past u echter wel op voor voedsel met scherpe randjes en voor scherp gekruid voedsel. U kunt na de operatie last krijgen van oorpijn.
Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.
Een pijnlijke keel is meestal het gevolg van een infectie door een virus of een bacterie met een ontsteking tot gevolg. Mogelijke klachten bij keelpijn zijn heesheid, pijn bij het slikken, een droge keel… Keelpijn komt vaak voor en is meestal onschuldig. Bovendien ben je doorgaans binnen de week weer helemaal de oude.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
wat is een keelabces (peritonsillair abces)?
Een abces in de keel kan ontstaan doordat bacteriën zich achter een ontstoken keelamandel ophopen. De pus kan hier niet weg en hoopt zicht dan op. Hierdoor ontstaat een flinke pijnlijke zwelling naast een van de amandelen in de keel.
Dagelijks gaat er ongeveer een liter speeksel door je mond heen. In rust is ongeveer 0,25 tot 0,5 milliliter speeksel per minuut normaal. Bij kauwen, proeven en praten heb je zo'n drie tot vier keer meer speeksel in de mond.
Midden tussen de keelamandelen hangt de huig: het aanhangsel van het zachte verhemelte/gehemelte (de gewelfde bovenwand van de mondholte). Wanneer u last heeft van extreem snurken en/of van slaapapneu is dat meestal het gevolg van een te nauwe doorgang van de neusholte naar de keelholte.
Kamille is een ander kruidenmiddel dat kan helpen bij snurken. Het vermindert ontstekingen in de keel en het bevordert ontspanning. Kamillethee staat ook bekend om zijn kalmerende werking, die je kan helpen beter te slapen.
Op oudere leeftijd komt snurken vaker voor en zijn de geluiden vaak harder. Dit komt omdat de doorsnee van de luchtweg kleiner wordt. Bij ouder worden hoopt vetweefsel op, waardoor het slijmvlies van de keelholte dikker wordt.
Tijdens het slapen stopt u vaak met ademen: dit gebeurt meer dan 5 keer per uur. Een adempauze duurt 10 seconden of langer. U kunt vaker wakker schrikken. U kunt het gevoel hebben dat u stikt.
U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.