Als er zuurstof bij de chips komt, worden de chips ranzig.En van vocht worden de chips zacht in plaats van knapperig.
Dit komt door een korte storing in de verpakkingsmachine die niet 100% recht is afgesteld. Door de slechte seal komt er zuurstof bij de chips waardoor de chips hun krokantheid verliezen, slof worden en ook flauw kunnen smaken.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Chips knapperig
En, wat blijkt? Na bijna een maand is zelfs de chips uit een aangebroken zak nog knapperig. Dit komt omdat er in je koelkast een systeem zit van ventilators om de lucht te koelen. Maar niet alleen dat, ook alle vocht wordt uit de lucht gehaald.
Je lichaam zwelt op
Jij bent niet de enige in het vliegtuig die moeite heeft om zijn maag of darmen te temmen. Veranderingen in de luchtdruk leiden namelijk tot een vermeerdering van gas. Denk maar eens aan de bolle vorm van zakjes chips in een vliegtuig. Deze gassen verzamelen zich dus ook in jouw lichaam.
Chips is ongezond doordat het in olie of vet op een hele hoge temperatuur wordt gebracht. Door deze hoge temperatuur verandert een deel van het vet uit de olie in transvet. Dit is de meest ongezonde soort vet die er is, het heeft een negatief effect op ons cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Enkel nog stikstofgas. Daardoor dooft het theelichtje. De 'lucht' in een chipszakje is dus geen lucht, maar stikstof. En het is nodig om je chips knapperig en 'gezond' te houden.
Wat je daarvoor moet doen, is het volgende: verwarm de oven voor op 180 graden.Verdeel de chips over een bakplaat met bakpapier, besprenkel eventueel met olijfolie, en zet het voor 10 minuten in de oven. De warmte trekt het vocht uit de chips waardoor ze weer knapperig worden.
Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Chips en koekjes
Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen.
Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie). Chipszak hoort bij het restafval: door het aluminiumlaagje op de folie kan het niet gerecycled worden. Dit is een ander laagje dan in een drinkpak.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Liefst twaalfduizend chipsliefhebbers stemden op hun favorieten. Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic.
Waarom is chips verslavend? Samen met Franse frietjes, Oreo's (geen wonder dat dit recept zó goed is), pizza en cheeseburgers behoort chips tot de meest verslavende voedselproducten op aarde. We kunnen er niet níét zoveel van eten. De perfecte combinatie tussen zout, zoet en vet (met een lekkere crunch).
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Toch is chips geen gezonde snack. Maar liefst 33% van de chips bestaat uit vet. Door deze grote hoeveelheid vet krijg je een flinke hoeveelheid calorieën binnen. In 100 gram chips – groente- en aardappelchips – zitten ongeveer 500 kilocalorieën.
Chips en crackers
Dichte zakken chips kunnen in z'n geheel de vriezer in. Is de zak eenmaal open, stop dan je overgebleven chips in een diepvrieszak en doe er wat folie omheen. En ja, ze zijn net zo knapperig na het ontdooien!
Hoeksche Chips is 12 weken houdbaar. Dit komt dus doordat wij geen conserveringsmiddelen gebruiken en omdat onze chips verpakt worden in een doorzichtige zak van 100% plastic. Hierdoor kan er licht bij de chips komen en na verloop van tijd kan het vet in de chips gaan oxideren en dat vindt niemand lekker.
Hoe lang kan ik tortilla chips bewaren? Zelfgemaakte tortilla chips kun je in een goed afgesloten trommel tot een week bewaren. Dan blijven ze lekker knapperig. Ik raad het niet aan om ze in te vriezen, dat wordt er vaak niet lekkerder op.
Het bakken van de schijfjes gebeurt in canola-olie op een temperatuur van 190 graden. Na drie minuten bakken zijn de schijfjes chips geworden. Ze gaan dan op een transportband en de overtollige olie druipt eraf. Nu krijgen ze nog zout over zich heen.
Tijdens een vakantie in Duitsland kocht ik een blauwe zak chips met de overtuiging dat het paprikachips was. Achteraf bleek dit naturel te zijn. In Duitsland staat blauw dus voor naturel en rood voor paprikasmaak.
Over het algemeen is het toegestaan om chips in je handbagage mee te nemen. Er kunnen echter beperkingen zijn op de hoeveelheid chips die je mag meenemen, dit kan variëren afhankelijk van de individuele luchtvaartmaatschappij.
Eigenlijk zit er helemaal geen lucht in die plofzak chips. Hij ziet er dan wel uit als een opgeblazen ballon, maar hij zit vol met stikstofgas. Via een proces dat Modified Atmospheric Packaging (MAP) heet, wordt de normale lucht uit de verpakking vervangen door bijna 100 procent stikstof.