Rebottled geeft waarde aan afval
Waarom de wijnflessen niet gewoon recyclen, zijn we er dan ook niet? Nops. Recycle je namelijk wijnflessen dan kost het nog steeds 85% van de energie die je kwijt zou zijn als je nieuw glas produceert. En dan heb je ook nog zoiets als gerecycled glas waar 40% nieuw glas in verwerkt zit.
Heb je enig idee waarom er op wijnflessen geen statiegeld zit? Er zijn er echt 10.000 soorten wijnflessen die vaak worden gebotteld in het buitenland. Het is dus geen heel duurzaam proces om die flessen terug te krijgen, en daarnaast is het ook zo dat veel leveranciers het niet willen (denk ik).
De kwaliteit gaat elke keer dat plastic gerecycled wordt sterk achteruit, waardoor het op een gegeven moment niet meer opnieuw gebruikt kan worden. Zo heb je voor nieuwe plastic verpakkingen ook steeds weer nieuwe grondstoffen nodig. Niet echt duurzaam dus.
Glas: oneindig recyclebaar
Dat is belangrijk, want glas kan eindeloos en voor 100% worden gerecycled. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, bovendien kost het recyclen van glas beduidend minder energie dan het produceren van nieuw glas.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Per kg verpakking is eenmalig glas dus beter dan tetra. Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm².
Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
Embed. In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Daarna gaan ze naar een retourencentrum waardoor ze worden gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Hoe wordt gebruikt glas omgevormd tot nieuw glas? Om oude flessen om te vormen tot nieuwe flessen en potten worden de grondstoffen op 1500 graden Celsius verhit. Het vloeibare glas dat zo ontstaat wordt daarna tot linten gemaakt en daarna tot druppels geknipt.
Koploper in de Verenigde Staten is Michigan, waar al dertig jaar geleden een verplicht statiegeld van 10 dollarcent werd ingevoerd op flessen en blikjes. In 1986 werd hier door het Department of Transportation geconstateerd dat het zwerfafval van drankverpakkingen sindsdien met 80% was afgenomen.
Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.
Er komen namelijk nog meer blikjes voor in het zwerfafval dan flesjes. Ook bevatten blikjes naast metaal een plastic laag. Tot het statiegeld is ingevoerd, kunnen blikjes bij het PMD-afval. Helaas stuit ook deze vorm van statiegeld op verzet uit het bedrijfsleven.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Enkele voordelen van hergebruik zijn
vermindering van kosten voor het verwerken van vuilnis; zorgt voor duurzame werkgelegenheid; hergebruikte materialen en producten zijn minder kostbaar dan nieuwe; oudere producten zijn soms beter geproduceerd dan moderne versies.
De unieke kenmerken van gerecycled glas
Ons gerecyclede glas heeft een bijzondere, groene kleur. Omdat het glaswerk ambachtelijk wordt gemaakt, kunnen de kleur, dikte en het formaat van de glazen onderling iets verschillen. Hierdoor is ieder glas uniek!
Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.
Van een lege fles maak je heel eenvoudig een eigen spaarvarken. Je kunt de fles zo opleuken en schilderen als je zelf wilt en het is uiteindelijk een stuk eenvoudiger om geld uit dit spaarvarken te vissen dan uit een andere spaarpot.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
De laatste 30 jaar zijn glazen flessen en potjes een stuk lichter geworden. Daardoor zijn minder grondstoffen nodig en minder energie voor het transport. Het gewicht van glazen bierflesjes van 25 centiliter nam bijvoorbeeld af van 165 naar 133 gram. Maar bij veel flessen er is nog steeds winst te behalen.
Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas dikker materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Bovendien is de combinatie papier en water niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Beide materialen kunnen goed gerecycled worden.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Het antwoord is helaas niet zo eenduidig: voedsel is mega lang houdbaar in blik en voorkomt daarmee foodwaste. Ten opzichte van vers voedsel dus een stuk duurzamer. Aan de andere kant zitten in de coating van het blik chemische stofjes waar je lichaam niet blij van wordt en is het productieproces erg vervuilend.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
“De CO2-uitstoot van hout ligt nog lager dan van bio-PE en kan voor Europees hout makkelijk negatief worden.” Bruijnincx verwacht ook dat duurzaam geoogst hout vanuit het perspectief van CO2-uitstoot duurzamer is dan plastic, al heeft plastic meer mogelijkheden als materiaal.