Waarom worden spruitjes met Kerst gegeten? Spruitjes zijn op hun hoogtepunt tijdens de winter en bieden verse, lokale producten tijdens een seizoen waarin verse groenten schaars zijn. Historisch gezien zijn ze gekoppeld aan feestelijke winterfeesten vanwege deze seizoensgebonden beschikbaarheid.
Spruitjes worden zoeter na één of meerdere vorstperiodes en kunnen in niet-toendraklimaten het grootste deel van de winter bewaard worden. Mogelijk viel die periode samen met Kerstmis in het VK. In mijn klimaat is dat meer in de buurt van eind januari.
Het lijkt een kwestie van timing. De spruit gedijt en groeit goed in de winterperiode , en kwam naar de Britse kusten tegen het einde van de 18e eeuw, net toen het concept van kerstfeesten opkwam.
In het Verenigd Koninkrijk worden in de aanloop naar Kerstmis ongeveer 750 miljoen spruitjes verkocht. 25% van de totale jaarlijkse spruitjesverkoop vindt plaats in de twee weken vóór 25 december.
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Eind jaren 90 identificeerden wetenschappers specifieke chemicaliën, glucosinolaten genaamd , die spruitjes bitter lieten smaken. Plantenveredelaars begonnen met het kweken van oude zaden, die eerder waren weggegooid om magere oogsten te produceren, om smakelijkere versies te identificeren met lagere niveaus van deze verbindingen.
Op moderne kalkoenboerderijen mogen tot wel 25.000 vogels in één gebouw worden gehuisvest. Tegenwoordig worden er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo'n 18 miljoen vogels gefokt voor hun vlees. Daarvan worden er ongeveer 10 miljoen met Kerstmis gegeten.
Spruitjes zijn een echte wintergroente
Spruitjes zijn van oorsprong een echte wintergroente. Spruitjes van Nederlandse bodem zijn te koop in oktober tot en met februari. Maar ze zijn tegenwoordig ook het hele jaar verkrijgbaar, dan komen ze van maart tot en met september van elders.
Volgens Tesco worden spruitjes dit jaar 25% groter. Goede groeiomstandigheden en nieuwe, sterkere variëteiten hebben geresulteerd in de "beste [oogst] die we de afgelopen jaren hebben gehad" van het kerstproduct, aldus de supermarkt. De gemiddelde spruit is dit jaar 30 mm in diameter, vergeleken met 24 mm vorig jaar.
Ze bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel en een kwart kilo bevat slechts tachtig calorieën. Britten eten er meer van dan enig ander Europees land, zo'n 40.000 ton per jaar. En ja, we eten ze het hele jaar door.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes zijn een koelseizoensgewas dat in het Verenigd Koninkrijk doorgaans van de late herfst tot de vroege lente in het seizoen is, met het hoogseizoen van oktober tot december. De exacte tijd kan variëren, afhankelijk van het weer en de locatie, maar ze zijn doorgaans verkrijgbaar van oktober tot maart .
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Spruitjes werden het eerst geteeld in het Middellandse Zeegebied. De teelt in onze contreien werd pas vanaf de Middeleeuwen gestart. In België was het gebied rond Brussel bekend voor de spruitjesteelt en daarom worden ze nog vaak “Choux de Bruxelles” genoemd. Spruitjes zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool.
Spruitjes behoren tot de brassicafamilie, samen met broccoli, boerenkool en kool, en zijn doorgaans in de winter in het seizoen, hoewel je ze al in oktober kunt zien. Spruitjes hebben een lang seizoen in het Verenigd Koninkrijk, tot maart.
Ook haar collega-voedselhistoricus Angela Clutton heeft een idee: "Spruiten werden pas tegen het einde van de 19e eeuw algemeen verkrijgbaar in Groot-Brittannië – rond de tijd dat onze moderne ideeën over kerstfeesten werden 'uitgevonden', waren spruiten ook voor het eerst verkrijgbaar." Het lijkt dus een kwestie van timing te zijn.
Koolsoorten nemen zwavel op uit de bodem en als je ze te lang kookt dan komt dat weer vrij en dat stinkt. Dat is misschien wel het grootste probleem. Spruitjes worden vaak heel slecht klaargemaakt, veel te lang gekookt. Echte koks die weten dat bittere dingen lekkerder worden als je daar een ander smaakje bij doet.
Men dacht dat een kruissnede in de basis van de spruiten boze geesten zou verdrijven .
Vraagt u zich af waarom we kalkoen eten met Kerstmis? Tijdens zijn tijd op de troon besloot koning Hendrik VIII om zijn traditionele gans te vervangen door een kalkoen met Kerstmis . Hierna ging koning Edward VII zich verdiepen in de delicatesse en maakte hij het eten van kalkoenen met Kerstmis populair.
Kalkoen als feestmaal werd voor het eerst geïntroduceerd door de Pilgrim Fathers in Noord-Amerika. Op de vierde donderdag van november aten zij kalkoen om God te bedanken voor de goede oogst (Thanksgiving Day). Bij ons werd op dat moment ook al kalkoen gegeten, maar echt populair als feestmaal werd het nooit.
Volgens een zeer informeel ONS-onderzoek in opdracht van Pete…. verkopen supermarkten ongeveer 750 miljoen individuele spruitjes tijdens de kerstperiode, maar als je schat hoeveel er worden gegeten, is dat slechts ongeveer de helft daarvan.
Een onderzoek uit 2011 van Cornwall College ontdekte dat spruitjes een chemische stof bevatten, vergelijkbaar met fenylthiocarbamide, die alleen bitter smaakt voor mensen die een variatie van een bepaald gen hebben . Het onderzoek wees uit dat ongeveer 50 procent van de wereldbevolking een mutatie op dit gen heeft.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Spruitjes zijn een voedzame groente uit de kruisbloemigenfamilie. Hoewel ze vaak worden gegeten als ze worden gekookt met methoden zoals roosteren, stomen of koken, kun je spruitjes ook rauw eten . De meest voorkomende bijwerking van het eten van rauwe spruitjes is dat ze bij sommige mensen gasvorming kunnen veroorzaken.