In de verpakking, koelkast of diepvries komt het vlees minder in aanraking met zuurstof waardoor de kleur verandert. Check bij twijfel dus ook de geur en textuur: als deze ook veranderen, is er iets niet pluis.
Let op: prik niet met een vork in de worst, dan loopt het vocht er uit en dat wil je juist niet.
Smelt margarine tot deze iets bruin begint te kleuren en schroei de verse worst aan beide kanten dicht. Pas wel op dat u de boter niet te heet laat worden, want dan kan het vel van de worst knappen! Doe het deksel half op de pan en laat de worst zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen. Wilt u er ook een lekkere jus bij?
Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is. Braad de worstjes in ongeveer 1 minuut rondom goudbruin. Stoof de worsten vervolgens met een deksel op de pan in circa 15 minuten gaar, keer halverwege.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de worsten in een ovenschaal. Besprenkel beide kanten van de worst met een beetje extra vierge olijfolie en een snufje van alle specerijen. Bak de worsten 20 minuten.
Kook de worsten gedurende 15 minuten en vergeet niet om ze halverwege, na ongeveer zes of zeven minuten, om te draaien. Dan kun je beginnen te controleren of ze gaar zijn. Dunnere worsten zijn misschien al in 15 minuten klaar, terwijl dikkere worsten misschien nog een paar extra minuten nodig hebben voor ze gaar zijn.
Bereiding. Verwarm de oven voor op 180C. Schep de worstjes, knoflook, ui, olijfolie en zout en peper naar smaak in een grote ovenschaal door elkaar. Bak het geheel onafgedekt gedurende 15 minuten in de oven, of tot de worstjes goudbruin zijn.
Als bonus, als je worsten met andere ingrediënten in een bakplaat of ovenschotel kookt, zal het gerecht doordrenkt worden met al die sappige, overheerlijke smaken. Leg je worsten in een bakplaat of schaal, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Bak op 180 graden gedurende 20 minuten , en draai de worsten na 10 minuten om.
Op 400 graden Fahrenheit in een oven duurt het 10-45 minuten voordat worst volledig gaar is. Dunne plakjes of pasteitjes kunnen in slechts 10 minuten gaar zijn, terwijl dikkere plakken tot 45 minuten nodig kunnen hebben. Ongeacht de dikte van het vlees, moet u de worst elke 10 minuten omdraaien zodat het gelijkmatig gaart.
Door ze in de oven te bereiden, behouden ze hun sappigheid en smaak, terwijl je ook nog eens een krokant laagje creëert dat ze onweerstaanbaar maakt. Bovendien is het bereiden van worstjes in de oven een gezondere optie, omdat je minder olie nodig hebt dan bij het bakken in een pan.
Maar hoe voorkom je nou, dat de worst zwart van buiten is en rauw aan de binnenkant? Het makkelijkste is om de worsten van te voren even wellen (een paar minuten in heet water, dat van de kook af is, leggen), dan kan het vlees alvast garen. Droog de worsten goed af, voordat u ze op de barbecue legt.
Gebruik wat olie
De meeste worsten zijn vet genoeg van zichzelf, dus je hebt geen liter olie nodig om in te bakken. Maar een klein beetje olie kan wel helpen tegen verbranden en aanbakken. Pas op met olijfolie; die verbrandt sneller dan andere soorten olie, zoals koolzaadolie of ghee, die hebben een hoger rookpunt.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
Smelt een klontje (bak)boter in een pan, als de boter schuimig is geworden leg je de gewelde braadworst in de pan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, dan gaat de buitenkant van de worst te snel. Laat de braadworst rustig bakken en draai elke paar minuten om.
Worsten die vol met gaatjes zitten, zullen uiteraard jus verliezen en dus mogelijk minder smakelijk zijn. De kunst zit erin om het vlees met het nodige geduld te garen. Dan zal een worst nooit openbarsten tijdens het bakken, het vlees blijft sappig en bovendien blijven de smaken bewaard. Veel succes!
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Bakken is het garen van een product op een hoge temperatuur. Bakken kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld in de oven of in een koekenpan.
Bij een redelijk nieuwe oven duurt het zo'n 10 à 15 minuten.Bij een wat oudere oven kan het ongeveer 20 tot 25 minuten duren. Dat is trouwens ook afhankelijk van hoe hoog de temperatuur in de oven moet worden. Hoe hoger de temperatuur moet worden, hoe langer het duurt dat die temperatuur is bereikt.
Rookworst opwarmen doe je in de pan of magnetron. Bekijk de aanwijzingen op de verpakking. Pan: bereid 10-15 minuten in heet (maar niet kokend) water, met of zonder verpakking. Magnetron: 2-2,5 minuten op 500 watt.
In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed. Als je daar een toestelletje voor hebt, kan je vlees dat je niet meteen gaat opeten vacuüm verpakken in kleine porties. Leg het meteen na de aankoop in de koelkast of diepvries.
Dit kan door ze droog te deppen met keukenpapier of ze een nachtje in een koeling te hangen. Is de buitenkant van je worst vrij van water dan hang je worsten vrij van elkaar op, op een droge plek. Een droge ruimte met een temperatuur van 20 graden en een licht briesje is perfect voor het drogen van je worst.
Voorverwarmen: Verwarm de grill van je oven voor op 190°C. Klaar om te grillen: Leg de worstjes op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet deze op de middelste plank. Koken en omdraaien: Grill 10 minuten, draai ze om en bak nog eens 6-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Genieten: Na 16-18 minuten zijn je worstjes perfect gegrild!
Leg de braadworsten in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zodat de lucht goed kan circuleren. Bak de braadworsten gedurende 10-12 minuten op 180 graden Celsius. Draai ze halverwege de baktijd om met een tang voor een gelijkmatige garing.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de saucijzen op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif ze vast in de voorverwarmde oven terwijl je de marinade maakt.