Waarom zijn onze knieën en ellebogen droger en donkerder? De huid op onze knieën en ellebogen is wat dikker en meer geplooid dan op andere plekken. Bovendien zijn er geen vetklieren aanwezig in de huid van deze lichaamsdelen, waardoor ze sneller uitdrogen.
Als je jouw benen liefst na het zonnen trimt, is dat uiteraard geen probleem. Hou er dan wel rekening mee dat je jouw dode huidcellen maar ook een klein beetje van je bovenste huidlaag – waar je bruin kleurtje opzit – wegscheert. Betreft die dode huidcellen; het is beter deze voor het zonnen goed weg te scrubben.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Kies een hotspot bij het water
Het is geen fabeltje dat je aan zee sneller bruin wordt dan in het park. De reflectie van de uv-stralen op het water zorgt ervoor dat ze in dubbele dosis weerkaatsen op je huid. Daarom moet je jezelf op het strand extra goed insmeren, liefst om de twee uur.
Kan je onder water bruin worden? Water laat UV-licht door.Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint.
Pigmentvlekken door de zon worden vaak lichter in de winter, maar gaan op een gegeven moment niet meer vanzelf weg. Ze ontstaan op verschillende leeftijden, maar vooral bij mensen met een lichte huid en vooral op plekken die veel zijn blootgesteld aan de zon, zoals de handen en het gezicht.
Hoe bruin je wordt is onder meer afhankelijk van je huidtype. Mensen met een hele blanke huid (huidtype 1) zullen nooit bruin worden, maar zullen bij veel zon alleen maar verbranden. Er is dan ook geen reden om 'te werken aan een bruin kleurtje' door veel in de zon te zitten.
Haar vangt bijvoorbeeld zweet op en beschermt ons tegen de schadelijke stralen van de zon.
De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gezicht bruint niet zo goed, vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UV-B stralen.
Tussen 12.00 en 15.00 kun je het beste de zon vermijden. De zon staat dan op zijn hoogst en je hebt het meeste kans om te verbranden.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Een factor is een zeef. Je hebt een zeef met grote mazen en een zeef met kleine mazen. Bij een lage factor ben je minder goed beschermd. Daarom is 30 het beste, want dat laat ook de UVB straling door, waardoor je dus wel bruin wordt, maar ook goed beschermd bent.
De intensieve UV-straling van de zon kan bijdragen aan onaangename schade aan onze huid. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze.
Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden. Dit komt doordat de uv-straling ook in de schaduw de huid weet te bereiken. Hoe komt dat? Dat komt doordat op een zomerse dag zonder bewolking ongeveer de helft van de uv-straling de grond van de aarde rechtstreeks weet te bereiken.
Sneller bruin worden door het eten van groenten
Groenten als wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en tomaten bevatten caroteen. Een stof die ervoor zorgt dat je huidskleur warmer wordt. De uitspraken van Dr. Stuart zijn gebaseerd op een Brits onderzoek uit 2011.
Op het strand en het water ontvangen we meer uv-straling door een bijkomende weerkaatsing. Zelfs bij bewolking kan de hoeveelheid uv-straling nog steeds hoog zijn. Wolken beschermen de aarde nauwelijks tegen zonnestraling: ze kunnen tot 90% van de straling doorlaten.
Het zijn de uv B-stralen die ervoor zorgen dat onze opperhuid dikker wordt waardoor je dus beter beschermd bent tegen het zonlicht, iets wat bij een zonnebankkuur ontbreekt. Dus ook al ben je bruin van de zonnebank, smeren blijft de boodschap om verbranding tegen te gaan.”
Het is belangrijk om jezelf en je kinderen het hele jaar te beschermen tegen te veel UV-straling. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.