“ Oorspronkelijk komt Henna uit Noord-Afrika en India waar het duizenden jaren geleden werd gebruikt voor het kleuren van handen/voeten, maar ook nagels en haren. Tegenwoordig zetten bruidjes Henna ter versiering. Sommigen geven er een eigen betekenis aan zoals Geluk of ander bijgeloof.”
Meestal is dat de zwarte kleurstof paraphenyleendiamine (PPD). PPD in henna tatoeage-inkt kan leiden tot ernstige contact-allergische reacties van de huid. Van jeuk en roodheid tot zwellingen en blaasjes, of grote pussende blaren. Je kunt er zelfs door in het ziekenhuis belanden, zoals Gerard Joling overkwam in 2011.
Lang voordat de islam ontstond werd het al gebruikt door de Arabische vrouwen. Henna wordt gezien als krachtbron, bron van geluk, bescherming en voorspoed. Hierdoor zou de bruid beschermd worden tegen het kwade en geluk brengen als echtgenote. Uiteraard is Allah de Enige die voorziet in geluk, bescherming en voorspoed.
Goed verzorgde henna blijft 10 dagen tot zelfs 3 weken zichtbaar. Onverzorgde henna blijft maar half zo lang goed. Henna maakt vlekken in je kleding, dus wees voorzichtig wanneer je henna gebruikt.
Waar komt deze hennakunst eigenlijk vandaan? Dit is Marokkaanse traditie, maar het gebeurt in heel Noord-Afrika, maar ook India, het Midden-Oosten, Arabisch schiereiland. Henna is een heel wijdverbreid gebruik en het verbindt dus eigenlijk allerlei culturen.
De Henna wordt bij de bruid geplaatst op handen en voeten en dient ervoor om de kwade geesten buiten het huwelijk te houden. Het wordt ook gezien als krachtbron voor het huwelijk. De henna wordt geplaatst in een intieme kring met familie en kennissen, waarin de bruid centraal staat.
In India en het Midden-Oosten wordt de roodbruine henna gebruikt; in Afrikaanse landen ziet men veel de zwarte kleur. Henna wordt in veel landen ook gebruikt om de huid af te koelen, te beschermen of te behandelen. De kleurstof wordt dan gewoon op de huid aangebracht, zonder patronen.
Het grote voordeel is dat henna in tegenstelling tot normale haarverf de structuur van je haar niet aantast. Het is zelfs gezond voor je haar. Het geeft naast de nieuwe kleur die je haar krijgt ook nog is een stralende glans.
Is henna schadelijk voor de huid? Natuurlijke henna is niet schadelijk. Maar pas op, want er worden veel chemische 'hennaproducten' verkocht. Die worden vaak verkocht onder de naam 'zwarte henna'.
Was ze er nooit af met water, want dan wordt de tekening minder sterk. Eerst zal de henna oranje kleuren, maar na verloop van tijd (24 à 48 uur) wordt deze roodbruin tot bruin. Henna kleurt sterker op de handen en voeten dan op de rest van het lichaam. Henna op de rest van het lichaam houd je dus best wat langer op.
Henna is afkomstig van de hennaplant (Lawsonia inermis). De bladeren worden gedroogd en fijngemalen tot een poeder. Dit poeder wordt aangelengd met water en als papje, onder de vorm van een tekening, op de huid aangebracht. Na een tijdje (een 12 tal uren) is de henna in de huid getrokken.
Om de hennapasta van de huid te verwijderen doe je het volgende: met de zijkant van een lepel schraap je de hennapasta eraf, vervolgens druppel je wat olie (olijf-, zonnebloem- of babyolie) over je handen. Met watjes wrijf je de huid voorzichtig helemaal schoon.
Bij de handvraging komt de kant van de bruidegom bij de ouders van de bruid om de toekomstplannen te bespreken. De ouders vragen vervolgens aan de toekomstige bruid of ze akkoord gaat met het huwelijk. Na de handvraging volgt de verloving. Hier maakt het koppel bekend dat ze gaan trouwen.
Henna tatoeages zijn aantrekkelijk voor (jonge) mensen omdat deze snel aan te brengen en tijdelijk zijn. Ook het aanbrengen ervan is aanzienlijk minder pijnlijk dan het inzetten van echte tatoeages .
Waarom is zwarte henna schadelijk? Dat komt omdat het extra ingrediënt dat wordt gebruikt om henna zwart te maken, vaak een koolteer haarverf is die p-fenyleendiamine (PPD) bevat. Dit is een ingrediënt dat bij sommige mensen gevaarlijke huidreacties kan veroorzaken.
Mag ik zonnen of onder de zonnebank met henna wenkbrauwen? Dat mag, maar doe het niet in de eerste 48 uur na je behandeling: dit kan namelijk een allergie uitlokken! Wees je er ook van bewust dat door zon en zonnebank de kleur sneller van je wenkbrauwen zal doen vervagen.
De henna moet intrekken zodat het zeker een week of 3 zichtbaar zal zijn. Na ongeveer 2 uur kun je de hard geworden pasta voorzichtig van je huid verwijderen. Let op: gebruik geen water en zeep of olie om het te verwijderen, want dat tast meteen de schildering aan.
Je kunt henna zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Hoe vaker, hoe intenser de kleur wordt. Als je na het aanbrengen een douchemuts of plastic folie om je haar doet, zal het snel wat roder uitpakken.
Hou 1 citroen of 2 limoenen per 50 gram henna aan. Hennapoeder is groen en wanneer je het mengt met het zure sap zal het donkerbruin van kleur worden.
Henna met PPD is vaak echt donkerbruin of zelfs zwart. Zelfs al staat er op het product dat het om echte Black Henna gaat, dan is het slim om dit zelf te testen. Black Henna is een type henna waar geen PPD in zit, maar duurdere en veiligere zwartmakers, zoals indigo.
Bruin: van oranje (in de eerste uren) tot mahonie, roodbruin. De kleur van de hennapoeder is geelgroen. De hennapasta ziet er bruingroen uit, maar de uiteindelijke kleur van de hennaversiering op de huid is roodbruin.
Waar komt Henna vandaan? Het kleuren van handen, voeten, nagels en haren met henna is al een heel oud gebruik dat, zoals vele andere cosmetische toepassingen, al bekend was bij de oude Egyptenaren. Bij opgravingen zijn mummies gevonden, waarvan uit onderzoek gebleken is dat hun nagels gekleurd waren met henna.
Het is van nature een struik en in Nederland doet de plant het als kamerplant. Het blad kan in de herfst groen worden geoogst en vervolgens worden gedroogd en fijngemalen. Door het toevoegen van citroensap komt de kleurstof uit de bladeren en ontstaat er een pasta om mee te kleuren.
Op de voetzolen zorgt henna voor een diepbruine kleur. Dat maakt het lastiger om te zien hoe ver je het eelt kunt verwijderen. Goed palperen is daarom belangrijk, zodat tijdens het eelt snijden geen wondjes ontstaan. Henna is een natuurlijke kleurstof uit de blaadjes van de Henna-plant.
Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse, Turkse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast.