Kalmeren. Baby's hebben over het algemeen een grote zuigbehoefte en door een speentje te geven aan je baby, kalmeert je kindje. Het geeft een rustgevend effect omdat er endorfine wordt aangemaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller en werkt dus troostend en ontspannend.
De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby's hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
Voordelen fopspeen
Het zuigen op een speen (of op de duim) werkt bij heel veel kinderen troostend. Het doet ze denken aan de borstvoeding, de veiligheid van de moederborst. Bij krampjes of andere pijntjes, wanneer wiegen niet helpt, kan een fopspeen van de pijn afleiden.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Het is een speentje met een knuffeltje eraan, dat initieel ontwikkeld is voor te vroeg geboren kindjes. Door het knuffeltje blijft de speen op het buikje liggen. Nog een ander voordeel van deze speenknuffel: je vindt hem een stuk sneller terug vanwege de grootte.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen. De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Wat is een speendoekje? Een speendoekje is wat anders dan een spuugdoekje! Het is niet bedoeld om melk of etensresten van het gezichtje te vegen maar om de fopspeen van je kind eraan te knopen zodat je kindje zijn of haar speentje niet verliest.
Opent je kleine zijn mondje, dan betekent dit dat hij iets zoekt om op te zuigen. Leg de speen zachtjes op de onderlip of het voorste deel van de tong en wacht tot de zuigreflex begint. Verloopt de eerste kennismaking zonder problemen, dan zal je baby uiteindelijk de speen verder gaan verkennen en erop zuigen.
Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn. Het gevaar is met name aanwezig bij (te) lange speenkoorden. Kies uit voorzorg daarom ook bij voorkeur voor een relatief kort speenkoord.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Aambeien zijn niet gevaarlijk of besmettelijk, maar veel mensen hebben er in hun dagelijkse leven last van.
De Bibs Supreme is verkrijgbaar in een variant van siliconen en een variant van natuurrubber. Als je niet zo gehecht bent aan Bibs, kun je wél nog altijd beter voor een echte orthodontische speen kiezen.
Anatomische speen
In druppelvorm, lijkt het meest op de tepel en past zich goed aan aan het gehemelte.
Van 0 tot 6 maanden zitten baby's op Bibs speen maat 1, speen maat 2 is voor de kindjes van 6 tot 18 maanden en speen maat 3 is voor de kindjes vanaf 18 jaar.
FRIGG Classic speen
De Classic speen is verkrijgbaar in siliconen-en natuurrubber speen en in twee maten voor 0-6 maanden en 6-18 maanden.
De spenen zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Dit is niet alleen heel veilig voor je kindje, maar ook goed voor het milieu! De Bibs spenen zijn rond van vorm en buigen weg van het gezichtje. Hierdoor is er genoeg ruimte om te ademhalen en wordt eventuele irritatie verminderd.
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Spenen in verschillende maten
Deze speen heeft één klein gaatje waar de melk niet te snel door stroomt. De baby zal zich minder snel verslikken. Als de baby groter wordt en meer gaat drinken, kun je overgaan op een grotere maat. Meestal is dat rond een maand of drie.