Waarom worden agar-platen meestal op de kop bebroed? Bij stofwisseling van bacteriën ontstaat waterdamp. Om te voorkomen dat de bacterien en het condens gaan mengen worden de agar-platen op hun kop gezet zodat het condens terecht komt op de deksel waar zich geen bacterien bevinden.
Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei. Deze doet vervolgens dienst als voedingsbodem in een petrischaal voor het kweken van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën.
Een monster, en/of verdunningen ervan worden rechtstreeks via de gietplaatmethode (inoculatie van het monster in een specifiek groeimedium in petriplaten) geanalyseerd. De platen worden geïncubeerd bij 22°C en bij 36°C. Het aantal kve worden per ml bij een welbepaalde temperatuur bepaald.
Volledige hemolyse, waarbij de cellen stuk gaan en het hemoglobine vrijkomt waardoor een heldere kleurloze zone ontstaat rondom een kolonie die op bloedagar is gegroeid. Dit wordt ook wel ß-hemolyse genoemd. Een eigenschap van o.a. Staphylococcus aureus, een aantal groepen Streptococcen, en diverse Clostridiumsoorten.
Het gebruik van een algemene vaste voedingsbodem
Met agar-agar kan een voedingsbodem vast gemaakt worden, agar agar is zelf geen voedingsstof. (zie ook gieten van agarplaten). Het grote voordeel hiervan is dat vrijwel alle micro-organismen hierop kolonies te vormen. Hierdoor kan je micro-organismen reinkweken.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
In microbiologische laboratoria worden instrumenten en apparatuur gesteriliseerd om bacterie- of schimmelgroei te voorkomen. Bij medische handelingen, zoals operaties, moet een mogelijke infectie van de patiënt worden voorkomen. Daarom worden ruimten, materialen en instrumenten gesteriliseerd.
Boven de maximumtemperatuur is het riskanter, hier gaan eiwitten kapot en dat is niet terug te draaien. Zijn alle eiwitten kapot dan is het micro-organisme dood.
Gramkleuring is een methode om bacteriën te kleuren om ze onder een lichtmicroscoop zichtbaar te maken en als hulpmiddel bij het herkennen van soorten. Met behulp van gramkleuring vallen bacteriën uiteen in twee verschillend aankleurende groepen, die men gramnegatief (rood) of grampositief (blauwpaars) noemt.
Het kiemgetal is een maat voor de hoeveelheid micro-organismen per eenheid zoals ml of gram. Dit wordt weergegeven als kolonievormende eenheid per ml of gram (kve/ml of kve/gram).
Als er grote hoeveelheden maaginhoud in de longen terechtkomen, kan de gasuitwisseling dusdanig verslechteren dat de patiënt hieraan overlijdt. Ook als de intubatie niet lukt en de patiënt daardoor niet beademd kan worden kan dit leiden tot zuurstofgebrek en zelfs overlijden.
Een goed kiemgetal is niet hoger dan 10.000 kve/mL.
Het te bepalen micro-organisme, bij een algemeen kiemgetal is de norm hoger (minder streng:het aantal micro-organismen mag hoog zijn) dan bij de bepaling van een ziekteveroorzakend micro-organismen zoals Salmonella.
Het doel van op deze manier uitstrijken, is dat op deze manier de gistcellen van de eerste drie streken, verder worden verspreidt over de plaat. Door het steeds verder uitspreiden van de gistcellen, zal er op de plaat losliggende kolonies ontstaan. Maak voor de zekerheid van elk entmateriaal, drie platen.
Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt. Dit maakt het product zeer geschikt voor mise en place.
Door het verschil in de bouw van de celwand kleuren gram-positieve bacteriën (links) paars en gram-negatieve bacteriën (rechts) rood.
Grofweg zijn bacteriën in te delen in zogenaamde Gram-positieve en Gram-negatieve bacteriën. Het woord Gram heeft te maken met een bepaalde kleuring die toegepast wordt bij het bekijken van bacteriën. Bij die kleuring wordt een Gram-positieve bacterie donkerblauw en een Gram-negatieve bacterie rood.
Als kleurstof dient methylviolet 10B, ook bekend als kristalviolet, in combinatie met lugol, een oplossing van jodium en kaliumjodide. Deze behandeling kleurt alle bacteriën paars, maar bij Gram-negatieve kun je die kleur er met alcohol weer uit wassen.
Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.
Wat is nodig voor groei van micro-organismen? Micro-organismen hebben meestal de volgende drie factoren nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen: vocht, voedsel en een goede temperatuur.
Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen. Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E. coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8.
De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma.
Lag-fase: de periode die verloopt voordat de vermeerdering van de bacteriecellen begint; logaritmische fase: de periode, waarin de feitelijke groei plaatsvindt, hierbij verdubbelt het aantal zich elke generatietijd. de stationaire fase: de periode, waarin het aantal levende cellen per ml constant blijft.
Verschil tussen sterilisatie en desinfectie
Door te desinfecteren worden bijna 100% van de virussen en bacteriën op oppervlakken verwijderd, terwijl sterilisatie alle virussen, bacteriën, schimmels en bacteriële sporen op een voorwerp doodt.