Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden.Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.
De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies tijdens het drinken. Ook wordt er bij de afbraak van alcohol door het lichaam een giftige stof gevormd (aceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.
De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt.
Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond.
Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
Alcohol heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Dat komt doordat alcohol de aanmaak van het vochtafdrijvende Anti Diuretisch Hormoon remt. De nieren gaan hierdoor harder werken waardoor het lichaam veel vocht verliest. Tussen je hersenen en je schedel bevindt zich een dun laagje vocht.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Drink water
Als jij brak bent voel jij je meestal erg uitgedroogd, dat is de alcohol die z'n nawerk doet. Drink daarom voor het slapen gaan twee of drie grote glazen water, zo tackel je de uitdroging.
Symptomen van een mentale kater door alcohol
Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid. Angst.
Katerachtige klachten kunnen ook voorkomen als je geen druppel alcohol hebt gedronken. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken. De grote boosdoener achter de kater is vochttekort. Vochttekort uit zich in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en erge dorst.
Vandaar de vuistregel: hoe donkerder de drank, des te steviger de kater. Overigens verschilt het per individu hoeveel drankjes nodig zijn voor een kater. Maar gemiddeld krijgt een vrouw van 60 kilo een kater na drie tot vijf drankjes, een man van 80 kilo pas na vijf of zes.
De lever breekt de alcohol niet sneller af als je sport. Daarnaast verlies je door het sporten extra vocht, terwijl je lichaam juist meer vocht nodig heeft na het drinken van alcohol. Sporten om je kater te verminderen is dus geen goed idee.
Het antwoord is ja. Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.
Alcohol breekt glycogeen af in de lever en verwijdert het via urine uit het lichaam. Het verlaagde glycogeenniveau kan ervoor zorgen dat je je moe en zwak voelt totdat het lichaam zijn glycogeenvoorraad heeft aangevuld. Wanneer de lever alcohol afbreekt, produceert het een giftige substantie die acetaldehyde heet.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
Stoffen zoals bijvoorbeeld aceton, acetaldehyde, aldehyden en taninne. Deze stoffen zitten nog in het drankje als je het opdrinkt en veroorzaken klachten als hoofdpijn, misselijkheid, braken en buikpijn. Des te meer van deze stoffen, des te groter de kans op klachten.