Dit komt omdat de haren aan het uiteinde dunner zijn dan op de plek waar de haar net uit de huid komt. Door te scheren wordt de haar op het dikste punt afgesneden waardoor het lijkt alsof de haren dikker, donkerder of stugger zijn geworden.
Een van de grootste fabels op het gebied van ontharing is dat scheren de haargroei verergert. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet klopt. Waarom niet? Scheren heeft geen enkel effect op de haarfollikel, en stimuleert daarmee dus geen haargroei.
Onlangs heeft dermatologisch onderzoek aangetoond dat meer haargroei na scheren een fabeltje is, nadat de eerste onderzoeken naar dit gerucht al in 1928 waren afgerond. Gezonde haarcellen bevinden zich immers onder de huid, een stukje haar dat door een scheerapparaat niet wordt aangetast.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!)en ingegroeide haartjes.Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Voor mij is het verwijderen van de donsharen een mooie extra, maar ik beklemtoon vooral de andere voordelen: je verwijdert zo dode huidcellen en make-upresten, waardoor je huid zuiverder is en een mooie glow en egalere teint krijgt door betere doorbloeding.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Bacteriën houden namelijk van warme en vochtige plekjes, dus jouw schaamhaar vinden ze heerlijk. Daarnaast kan zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen.
"Dit hangt af van je huidconditie. Hoe minder vaak je scheert, hoe minder de huid geïrriteerd raakt. Doorgaans is om de twee à drie dagen scheren beter voor je huid. Maar wie geen last heeft van irritaties of geen gevoelige huid of huidaandoeningen heeft, kan het gerust dagelijks doen."
Scheren is minder onaangename geuren
Bij langere okselharen is de kans op transpireren groter. Het zweet blijft dan lekker in die lange okselharen van je hangen, waardoor onaangename aroma's op een gegeven onvermijdelijk zijn.
Schaamhaar beschermt je vagina
Niet alleen voor het uitzicht, maar ook omdat het je vagina helpt beschermen tegen dingen die ermee in contact kunnen komen. Als je kaal bent daar beneden, kunnen bacteriën er gemakkelijker aan.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Lichaamsharen, zoals schaamhaar en neushaar, bevinden zich gelukkig slechts 30 tot 45 dagen in de groeifase en groeien ook nog eens langzamer. Ze zullen daardoor altijd kort blijven. Hormonen hebben een grote invloed op de groeicyclus.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren.Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Om te bepalen hoe vaak je je scheermesjes moet vervangen, moet je kijken hoe vaak je scheert. Normaal gesproken kunnen de mesjes tot wel 10 scheerbeurten mee. Maar als je veel haar hebt, erg dik haar hebt of tegen de haargroei in scheert, gaan ze vaak minder Lang mee (5-7 keer).
HOOFD KAAL SCHEREN GEZOND? Hoewel het scheren met een scheermes de hoofdhuid kan irriteren, is het scheren van een kaal hoofd niet ongezond. Wel is het belangrijk dat je scheerirritaties voorkomt. Dit kun je doen door het gebruik van warm water, voldoende scheerschuim en scherpe mesjes.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Dermatoloog raadt het af
Volgens dermatoloog Jetske Ultee klopt het dat je donshaartjes en dode huidcellen verdwijnen met scheren, maar kun je dit effect prima bereiken met een peeling. Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze.
Gebruik altijd een schoon scheermesje of schoongemaakt scheerapparaat of epilator, zodat je bacteriën vermijdt. Het is ook belangrijk dat je een scherp scheermesje gebruikt en geen oud, bot scheermes. Zorg ervoor dat de huid strak is tijdens het scheren, op die manier voorkom je dat je je snijdt.
Vrouwen hebben betere seks als ze hun schaamhaar scheren. 80 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen verwijdert gedeeltelijk hun schaamhaar.
De huid rondom de schaamstreek heeft niet altijd dezelfde kleur als de rest van het vrouwenlichaam. Ze kan donker zijn, maar ook donkerder worden. Door de zon en zonnebank of door hormonale veranderingen kan de huid van en naast de schaamlippen verkleuren (hyperpigmentatie).
Hoeveel cm groeit je haar per maand? Gemiddeld groeit haar 0,25 centimeter per week, dat is 1 centimeter per maand. Als je de kapper een heel jaar overslaat (niet doen hoor!), tel je aan het eind van het jaar 12 centimeter bij je huidige lengte op. Goed om te weten: het haar op de rest van je lichaam heeft – gelukkig!
Maar hoe snel groeit haar? Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
In totaal zijn er 8 verschillende B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12). De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine (vitamine B8) en Foliumzuur (vitamine B11). Biotine voedt het haar van binnenuit, ondersteunt de haargroei en houdt je haar sterk en gezond.