Naast honger kan een obsessie voor eten ook uit verveling ontstaan. Voor veel katten die binnen worden gehouden is eten en het zoeken naar eten een van de weinige bezigheden die ze hebben. Die katten hebben dus meer activiteiten nodig, vooral veel spel met hengels zodat ze kunnen jagen.
Een overmatig hongergevoel is één van de symptomen van diabetes en van een te snel werkende schildklier. Deze aandoeningen veroorzaken beide een sterke toename van de eetlust. Een schildklier aandoening omdat het de kat zijn stofwisseling versnelt, waardoor er meer calorieën worden verbrand dan het lijf kan opnemen.
Chronisch braken kan verschillende oorzaken hebben, zoals voedselovergevoeligheid, allergie, een chronische maag-darmontsteking, tumoren, schildklierproblemen, lever- of nierproblemen of een maagzweer.
Er zijn gelukkig ook katten die zonder problemen eten en soms zelfs teveel. Dan ligt overgewicht op de loer en dat brengt helaas gezondheidsrisico's met zich mee. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je kat voldoende, maar ook niet teveel eet.
Om enigszins in de natuurlijke behoefte van vaak kleine beetjes eten te voorzien, moeten katten minimaal 5 maaltijden per 24 uur krijgen. Je kunt natuurlijke gedurende de dag steeds een afgepaste hoeveelheid voer aan je kat geven, maar dit is vaak niet zo praktisch en alleen haalbaar als je de hele dag thuis bent.
Hoeveelheid voer volwassen kat
Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag. Een kat van 4 kg moet dus per dag 0,07 kilogram oftewel 70 gram van deze brokken krijgen.
Erg belangrijk: als natvoer eenmaal is geopend, moet je het binnen twee dagen gebruiken. Ondanks dat het in de koelkast wordt bewaard, verliest kattenvoer na verloop van tijd aan kwaliteit en kan het bederven, zij het met vertraging.
Veelgestelde Vragen Over Natvoer
Over het algemeen wordt aanbevolen om volwassen katten twee keer per dag natvoer te geven. Kittens hebben echter vaker voeding nodig, ongeveer vier tot vijf keer per dag. Het is altijd het beste om het voedingsadvies van uw dierenarts te volgen.
diarree, eventueel met bloed en/of wormen. gewichtsverlies. slechte conditie of doffe vacht. benauwdheid bij long- en hartworm.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Een oprisping is te herkennen aan de onverteerde brokken in het braaksel. Het kan een teken zijn dat je kat te snel gegeten heeft. Mocht je kat vaker last hebben van oprispingen, bezoek dan je dierenarts. Het kan zijn dat het een andere oorzaak heeft.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Het gedrag van een zieke kat
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Volgens deze studie lijkt het erop dat katten de eetstoornis met name ontwikkelen in de eerste vier jaar van hun leven. Daarnaast lijken ze er extra gevoelig voor te zijn in de eerste twee maanden na een verhuizing. Bij honden lijkt de eetstoornis vooral gelinkt te zijn aan stress, (verlatings)angst en verveling.
elf tot veertien jaar oud: je kat is senior. vijftien jaar en ouder: je kat is geriatrisch.
Het risico op wormen bij binnenkatten is kleiner dan bij katten die buiten komen, maar het is een illusie om te denken dat katten die niet buiten komen, nooit wormen zullen krijgen.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Wanneer je je kat niet ontwormt, zal je dier uiteindelijk serieuze gezondheidsproblemen ontwikkelen. Daarnaast krijgt je kat steeds meer wormen. Dit is niet alleen onhygiënisch, ook kunnen mensen geïnfecteerd raken. Kittens kunnen een levensgevaarlijke darmafsluiting krijgen.
Als je je poezenvriend alleen droogvoer geeft, heb je eerder kans op uitdroging. Sommige katten worden bovendien van alleen maar droogvoer snel te dik. Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak minder calorieën. Brokken daarentegen kunnen helpen bij het gezond houden van het gebit.
Doordat natvoer een hoger percentage vocht bevat dan brokken, draagt het bij aan gezond gewichtsbehoud van de dieren. Zo is natvoer minder rijk aan calorieën, maar vult het wel. Hierdoor zal een kat sneller een verzadigd gevoel hebben en minder eten, waardoor de kans op overgewicht kleiner is.
Katten zijn vleeseters.
Dat wil zeggen dat ze gelukkig kunnen zijn met enkel natvoer. Ze hebben geen koolhydraten nodig, maar brokjes bevatten die onvermijdelijk wél.
Katten zijn echte prinsesjes, want ze hebben hun voerbakje het liefst op een rustige plek. Zet de voerbak daarom niet naast de bank waar je samen met vrienden luidruchtig aan het kletsen bent. Zet daarbij de voerbak ook niet in de buurt van de kattenbak.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.