Een kelder is een ideale plek om wijn te bewaren vanwege de stabiele temperatuur, de vochtigheidsgraad en de afwezigheid van direct zonlicht. De temperatuur in de kelder is over het algemeen koeler dan de kamertemperatuur, wat belangrijk is omdat wijn gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
Wijnkelders beschermen alcoholische dranken tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf, door duisternis, constante temperatuur en constante vochtigheid te bieden . Wijn is een natuurlijk, bederfelijk voedingsproduct dat ontstaat door fermentatie van fruit.
Kelders zijn bijzonder geschikt voor het opslaan van voedselvoorraden in blik, fles of pot. Zolang het er droog is, is het ook een prima plek om aardappels en andere houdbare verse etenswaren te bewaren. Maar eigenlijk is het af te raden om een depot of archief in een kelder in te richten.
Condensatie als oorzaak van water in de kelder
Kelders hebben doorgaans geen ramen en worden niet verlucht. Daardoor licht de relatieve luchtvochtigheid er meestal behoorlijk hoog. De waterdamp in de lucht slaat er neer op de koude muren en plafonds waardoor de damp in de lucht terugkeert naar zijn vloeibare staat.
De meeste witte wijnen zijn doorgaans binnen 5 jaar na botteling op hun best. De meeste rode druiven met een dunne schil zijn ideaal om binnen 5 tot 7 jaar te consumeren. De meeste rode druiven met een dikkere schil zijn het lekkerst als ze 5 tot 10 jaar oud zijn. Zelfs de meest kelderwaardige wijnen worden niet aanbevolen om langer dan 20 jaar te rijpen .
De beste wijnen kunnen meer dan 100 jaar bewaard worden, maar de meeste geweldige wijnen bereiken hun hoogtepunt voordat ze 50 jaar oud zijn. Ontdek nu of uw wijn klaar is om te drinken...
De meeste witte wijnen zijn, hoewel ze vele jaren houdbaar zijn, veel beter als ze langer dan twee jaar in de kelder liggen .
Indien je water in de kelder hebt door een lekkage. Gevolgschade, zoals beschadigde meubels of muren, wordt doorgaans vergoed. De oorzaak zelf (bijvoorbeeld de leiding) wordt meestal niet gedekt, zeker niet bij achterstallig onderhoud. Indien je natte kelder te wijten is aan een lekkend dak.
Grondwater in de kelder kan ernstige vochtproblemen veroorzaken. Grondwater in de kruipruimte is niet alleen hinderlijk, maar kan ook andere vormen van overlast veroorzaken. Het water verdampt en trekt op naar hogere ruimtes. Dit leidt tot een te hoge luchtvochtigheid.
Ja, grondwater kan zeker door beton komen.
Daarom is het cruciaal om je vloer te beschermen met waterdichte producten. Zo vermijd je schade aan je vloer en woning.
In de winter kan het stevig vriezen en dat is niet zonder gevaar voor je kelder. Er lopen verschillende leidingen door de kelder die kunnen bevriezen. Het water in de leidingen vormt dan ijs en zet uit waardoor de leidingen springen.
Temperatuur en vochtigheid zijn essentiële factoren voor succesvolle wortelkeldering. Idealiter zou de temperatuur tussen 32-40°F (0-4°C) moeten zijn, terwijl de vochtigheid tussen 85-95% zou moeten liggen.
De meest courante oplossing voor dit probleem is het waterdicht maken van de kelder via het cementeren van de muren. Deze methode wordt kelderdichting of ook wel kelderbekuiping genoemd. Bij deze methode zal men de muren verstevigen door er verschillende lagen waterdichte coating en cement op aan te brengen.
De beste plek om uw wijn te bewaren is het koelste gedeelte van uw huis, zoals een kelder of kast, uit de buurt van zonlicht en trillingen van bijvoorbeeld wasmachines .
Ongeschikt warme of koude temperaturen zijn een zekere manier om wijn te bederven . Over het algemeen is de ideale temperatuur voor lange- of kortetermijnopslag van wijn ongeveer 55ºF (13ºC), maar dit kan per wijn verschillen.
Volgens ANDREW JEFFORD is een kelder de perfecte plek om een wijncollectie te bewaren, zolang het er maar droog en koel is.
Ventileren is één van de belangrijkste oplossingen. Door voldoende te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten getransporteerd en komt er schone droge lucht de ruimte binnen. Een luchtontvochtiger kan zeker in een kleinere ruimte, zoals een vochtige kelder, hierbij helpen.
Als grondwater je huis binnenkomt, kan dit schade aan je huis veroorzaken. Denk aan je kelder die onderloopt. Alle opstalverzekeringen vergoeden dit standaard niet. Grondwater kan ook op een andere manier schade veroorzaken.
Problemen met grondwater
In de openbare ruimte heeft de gemeente een grondwatertaak. Zie artikel 2.16, lid 1 van de Omgevingswet. Voor een perceeleigenaar kan een gemiddelde hoge grondwaterstand leiden tot water in de kelder of kruipruimte en vocht in huis.
Een vochtige kelder of een lekkage in het souterrain kan aldus een verborgen gebrek opleveren. De koper kan in dat geval de schade verhalen op de verkoper.
Als je veel last hebt van wateroverlast in de kelder of kruipruimte kun je het beste contact opnemen met de gemeente of het waterschap waarin je woont.
Let op indicatoren zoals vlekken, verkleuring of schimmelgroei, die aanwijzingen kunnen geven over de bron van het probleem. Veelvoorkomende bronnen om te onderzoeken: Daklekkages. Aangetaste dakbedekking of defecte loodslabben kunnen ervoor zorgen dat water uw huis binnendringt, vaak via muren en het kelderplafond .
Hoewel sommige wijnen ontworpen zijn om binnen een jaar gedronken te worden, en andere geproduceerd worden om tien jaar of langer bewaard te worden, is het goede nieuws dat de meeste wijnen van vandaag de dag het lekkerst zijn als ze binnen een paar jaar na de lancering worden gedronken . U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de investering in een ultramoderne wijnkelder.
Niet alle wijnen hebben een houdbaarheidsdatum. Maar als ze dat wel hebben, staat die meestal onderaan de fles. De vintage datum is een belangrijke indicator. Rode wijn blijft ongeveer 3-5 jaar na de vintage datum goed, witte wijn blijft 2 jaar na de vintage datum goed en fijne wijn mogelijk 10-20 jaar na de vintage datum.
Een teken dat een rode wijn over zijn hoogtepunt heen is, is als de kleur modderig of bruinachtig is. Witte wijn: Witte wijnen evolueren van helder, bijna kleurloos, naar diepere tinten geel en goud. Een bruine of zeer donkergele kleur kan duiden op oxidatie of bederf.