De moeder van Farnese, Margaretha van Parma, was ook al landvoogdes geweest, van 1559-1567. Farnese was een uitstekend strateeg en had een plan bedacht om de Vlaamse en Brabantse steden af te sluiten van hun exportgebied. Dit wilde hij bereiken door de kustgebieden en de Scheldemonding te veroveren.
Door het onder water zetten van de polders wilden ze voorkomen dat de Spaanse troepen makkelijk bij de stad konden komen. Daarnaast had Willem van Oranje toegezegd dat hij de stad, als die werd aangevallen, over water zou komen ontzetten.
In 1585 werd de stad en de haven van Antwerpen heroverd door het Spaanse leger van Filips II. De Nederlanders sloten vervolgens de rivier de Schelde af, een dramatische gebeurtenis voor een van de belangrijkste havens en handelscentra in Europa.
De historische bronnen bevestigen het bestaan van de vroege stad Antwerpen op het einde van de 9e eeuw, die als handelswijk of vicus wordt omschreven. Het is deze vroege stad die vermoedelijk rond 900 omwald wordt door middel van een halfcirkelvormige, aarden wal die aansloot op de Schelde.
Koning Filips II slaagde er niet in de Spaanse militairen op tijd hun soldij te betalen. Sommige soldaten hadden al tweeënhalf jaar geen soldij ontvangen. Het koninklijke Spaanse leger besloot daarom om zelf het een en ander bij elkaar te roven uit Antwerpen.
Op 4 november 1576 wordt de stad Antwerpen door Spaanse soldaten geplunderd en in brand gestoken. Filips II heeft, door alle dure oorlogen die hij aan het voeren is, geen geld meer om zijn soldaten te betalen. Dat is de reden waarom de soldaten ze in opstand komen, gaan muiten, en Antwerpen binnenvallen.
Brabant nam het initiatief om samen met andere Nederlandse gewesten een 'Staten-Generaal' te vormen. Op 8 november 1576 was het zover: de afgevaardigden van de opstandige gewesten ondertekenden met Holland en Zeeland de Pacificatie van Gent.
De Romeinen hadden hun nederzetting gevestigd in de buurt van de monding van de Schijn en speelde een belangrijke rol voor de omgeving. De grote nederzetting dankte zijn naam aan een bezoek van Eligius in 645. Hij noemde het dorp Ando-verpus. De inwoners werden Andouerpi genoemd.
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
Dit gebeurde in oktober 1830 onder het bevel van kapitein Lewe van Aduard in het kader van de herovering van Antwerpen. De Schelde bleef toen geblokkeerd tot in 1832, toen de Nederlanders de Citadel van Antwerpen ontruimden.
Het grootste gevolg van de val van Antwerpen was de tweedeling van de Nederlanden. De 17 provinciën werden opgesplitst in twee delen. De protestantse noordelijke Nederlanden sloten de Schelde af zodat de Spanjaarden niet konden doorrukken naar het Noorden.
Er zijn in België tien steden met meer dan 100.000 inwoners. Antwerpen blijft de grootste met meer dan 524.000 inwoners, gevolgd door Gent (261.000) en Charleroi (201.939).
Hoe gaat deze stad met de beduidend snellere groei en grotere ruimtedruk dan de Rotterdamse om? Antwerpen, lijkt van de vier qua omvang (520.000 inwoners) en sociaaleconomisch profiel misschien wel het meest op Rotterdam. Concurrent op het gebied van havenactiviteiten, maar partner op sociaaleconomisch gebied.
Wie in Antwerpen woont, deelt de stad met mensen van 166 verschillende nationaliteiten en 48 op 100 inwoners zijn van buitenlandse herkomst. Wie in Vorselaar woont, doet dat samen met 34 nationaliteiten en maar 6 op 100 inwoners zijn er van buitenlandse herkomst. In die ruime vork ligt de diversiteit in de provincie.
Antwerpen is de leukste stad van België. Met en prachtig oud centrum en tal van bezienswaardigheden is Antwerpen een stad waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Je kunt onwijs goed winkelen in Antwerpen en de stad barst van de leuke restaurants. Een dagje of weekendje Antwerpen is dus altijd een goed idee!
De Vogelenmarkt in Antwerpen is een wekelijkse markt op zondag van 8 uur tot 13 uur of 14 uur tijdens de zomertijd. De Vogelenmarkt in Antwerpen ook Vogelmarkt of Vogeltjesmarkt genoemd strekt zich uit tussen de Oudevaartplaats, Theaterplein en omgeving en geldt al belangrijke toeristische trekpleister.
De reden hiervoor was de interne verdeeldheid: de gewesten Holland en Zeeland werden overheerst door calvinisten en eisten godsdienstvrijheid voor calvinisten, de overige gewesten waren nog grotendeels katholiek en eisten godsdienstvrijheid voor iedereen, ook in Holland en Friesland.
Deze Republiek was met de Unie van Utrecht op 21 januari 1579 ontstaan en bestond uit zeven provincies (gewesten), te weten Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen.
Op 8 november 1576 ondertekenen de zeventien opstandige gewesten de Pacificatie van Gent. Eensgezind bepaalde men dat de Spaanse troepen de Nederlanden moesten verlaten. De ondertekening vond enkele dagen na de Spaanse Furie plaats, waarbij Spaanse troepen een bloedbad hadden aangericht in de stad Antwerpen.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.