De hoofdfunctie van Waze is de gebruiker naar de eindbestemming brengen. Maar tijdens het rijden geeft de app ook informatie over ongevallen, gevaren, politiecontroles en files op de route. Gebruikers van de app verzamelen deze informatie zelf. Iedereen kan het doorgeven als er onderweg iets is.
Waze is een gratis navigatie-app voor Android en iPhone. Het biedt op de gemeenschap gebaseerd verkeer (dwz verkeersdetails van andere Waze-gebruikers), met als doel u te helpen het verkeer te vermijden en altijd de beste route naar uw bestemming te kunnen nemen.
Het grootste verschil is sowieso de basis: Waze draait om de community en Maps om harde, feitelijke data. Bovendien is Waze vooral geënt op auto's, terwijl Maps je ook kan vertellen hoe je moet lopen, fietsen of zelfs welk openbaar vervoer je moet nemen. Hierdoor is Google Maps beter als je geen auto hebt.
Waze laat je in vrijwel alle situaties de juiste maximum snelheid zien. Je kan vertrouwen op de informatie die Waze geeft. Flitsmeister daarentegen geeft veel verkeerde maximum snelheden aan in de app. Ook hier wint Waze met een enorme voorsprong.
Met Waze kun je navigeren in gebieden waar je geen verbinding hebt, mits je je route plant op een plek waar je wél verbinding hebt. De app downloadt dan de kaarten die nodig zijn voor de reis, en houdt deze vast tot de app gesloten wordt.
Waze is gratis voor Android-apparaten en voor de iPhone/iPad. Let er wel op dat de app data verbruikt als u door Waze over de weg wordt geleid.
Wintersporters opgelet: rij jij komend weekend van of naar je skibestemming over de Duitse snelweg? Dan moet je zelf op je snelheid letten, want flitsapps zoals Flitsmeister en Waze zijn voortaan verboden.
Frankrijk: verboden, Flitsmeister geeft er enkel 'gevarenzones' in plaats van concrete flitspalen aan. Duitsland: verboden. Apps zoals Waze en Fitsmeister mag je niet gebruiken in de auto. Oostenrijk en Italië: gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank is toegestaan.
Waze verdient het grootste deel van zijn geld door te adverteren met een verscheidenheid aan nieuwe en innovatieve advertentietypes.
De kracht van Waze is dat alle weggebruiker continu met elkaar in verbinding staan, hierdoor is alle informatie realtime. Flitsmeister is van oorsprong geen navigatie-app, maar een waarschuwingsapp voor flitspalen en andere wegobstakels. Daarnaast biedt de app ook een navigatiefunctie aan.
Waze staat al een tijdje bekend als alternatief voor de twee klassiekers als het op navigatie aankomt: Google Maps en Apple Maps. Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!
Wanneer u een prestatie behaalt, ontvangt u een beloning in de vorm van snoepjes. Bonussnoepjes verschijnen alleen op kruispunten en worden over het algemeen langs uw huidige route op de weg geplaatst. Als u om wat voor reden dan ook niet over het snoepje heen kunt rijden, is dat niet erg.
Apps en hun dataverbruik
Als je GPS gebruikt: Waze komt toe met slechts 0,6 MB per uur.
To close apps on an Android: If your Android device has a button that looks like two overlapping rectangles, press it to open the All Apps view, then swipe Waze off the screen.
Het is jammer genoeg niet mogelijk om hele gebieden offline beschikbaar te maken met Waze. Al met al kun je dankzij Waze als een local rijden, want je bent op de hoogte van alle lokale verkeersomstandigheden. De navigatie-app weet bijvoorbeeld ook of je een vignet in je vakantieland nodig hebt.
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem. Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden.
In België, Luxemburg, Spanje, Italië, Nederland is er geen enkel probleem: je kan de apps én al hun functies gebruiken. Dat gaat ook in landen als Noorwegen, Portugal, Zweden, Tsjechië en Slovenië, waar de apps gedoogd worden.
Het is verboden om een app met radarverklikkers te gebruiken (Coyote, Waze, TomTom Live) op je smartphone, tablet of geïntegreerde navigatiesysteem. Je moet de functie “radarverklikker” of “waarschuwing voor risicozones” uitschakelen. Het is nog beter om de app te verwijderen voor je de grens oversteekt.
Daar beantwoorden we vragen, maar verdelen we ook nieuws over onze activiteiten of app-updates. Verder zorgt de community er ook voor dat Waze legaal blijft in België. We sturen relevante wetten en wetsvoorstellen door naar Waze Mobile Ltd.
Volgens de wet (dd 20-02-2020) blijft het app-verbod alleen van toepassing op bestuurders. Passagiers kunnen nog steeds in het algemeen flitsapps gebruiken en de bestuurder vertellen waar de flitsers zich bevinden. Verder is het onduidelijk hoe de politie moet bewijzen dat je een flitsapp gebruikt.
Dit zijn volgens het bedrijf avatars die het humeur van de automobilist weergeven voor andere gebruikers. Waze heeft deze nieuwe look samen met de community ontworpen. Het was voor Waze belangrijk om beter te begrijpen hoe de gebruikers over de app denken.
Beste uit de Test: TomTom GO Navigation (Android & iOS)
Hierdoor kan bijvoorbeeld de Android-versie een bepaalde optie al hebben, terwijl die bij de iOS-versie pas later komt. Je kunt de app op zowel Android als iOS gratis downloaden en uitproberen. Na de gratis periode moet je een abonnement afsluiten.
Google Maps
De gratis navigatie app van Google is dé way to go. Google Maps (Android en iOS) biedt je 1001 opties. Zoals navigatie, plaatsen opslaan, realtime verkeersinformatie en offline kaarten.