De temperatuur van je kleintjeDoor te eten, stijgt de lichaamstemperatuur van je kindje. Eet je kindje warm, dan heeft dit een versterkend effect op de lichaamstemperatuur1. Vooral in de herfst, winter en het koude voorjaar kan het daarom erg lekker zijn om de maaltijd van je kleintje op te warmen.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
Nodig of onnodig? Een flessenwarmer is handig, maar het is geen must have. Je kan een fles ook op andere manieren opwarmen: In een pan of bak met warm water.
Het is ook mogelijk om het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen. Als het water niet meer warm genoeg is, kan het weer worden opgewarmd. Verwarm moedermelk nooit rechtstreeks op het fornuis. Sommige kinderen vinden het geen probleem om koude melk te drinken.
Het opwarmen van moedermelk kan het beste onder stromend lauwwarm water, 'au bain marie' (dus in een pannetje met heet water) of met een langzame flessenwarmer. Let er wel op dat je melk niet warmer maakt dan 35 graden. Bij te heet water (boven 35 °C) worden de beschermende stoffen van de melk aangetast.
8. Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan is de temperatuur goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen.
Bereide voeding bewaren
We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur. Gooi wat daarna over is weg.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Regelmatig fles uitkoken
Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen.
Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken. De boodschapperstof serotonine zorgt op haar beurt weer voor de regulatie van je slaap.
Eiwitten en calcium gaan niet verloren als je zuivel verhit
Verwarmen heeft geen effect op de voedingswaarde van melk- en melkproducten. Dat is goed nieuws! Warme zuivel kan namelijk een mooie manier zijn om bewoners extra zuivel binnen te laten krijgen.
Melk en zuivelproducten bevatten tryptofaan en calcium. Een glas warme melk voor het slapen gaan is een oeroude remedie tegen slapeloosheid. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat het de tryptofaan in de melk is die voor dit effect zorgt. Maar het helpt wel.
Een instelbare waterkoker is ideaal flesvoeding
De meest optimale temperatuur is 40 graden. Het is een heel gedoe om de fles klaar te maken en het blijft altijd een gok of je de juiste temperatuur te pakken hebt. Te koud kan maagkrampjes tot gevolg hebben en te heet is natuurlijk erg gevaarlijk.
Signalen van 'genoeg' zijn: je baby draait het hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes en hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren.
Het advies is om minimaal 2 uur en maximaal 4 uur tijd tussen de voedingen te laten. De eerste 24 - 48 uur kan uw baby een beetje misselijk zijn, waardoor uw baby niet zo goed drinkt.
Laat bij voorkeur maximaal 4 uur tussen twee voedingen in de eerste week. De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen worden de voedingen elke dag gemiddeld met 10cc opgehoogd (2e dag: 20 cc per voeding, 3e dag: 30 cc per voeding, etc.)
Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden.
Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus. Babyspullen krijgen een tweede leven via onze Kraambank!
Flesvoeding klaarmaken
Was je handen en zorg dat de fles en speen schoon zijn. Breng water aan de kook. Laat het gekookte water afkoelen tot handwarme temperatuur en schenk de benodigde hoeveelheid in de fles. Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje.
Overgebleven melk na een voeding
Als de baby zijn flesje met vers afgekolfde melk niet geheel opdrinkt, kan de rest van de melk in de koelkast bewaard worden tot de volgende voeding. Bacteriën in het speeksel van de baby kunnen er voor zorgen dat de melk minder lang houdbaar is. Hoe lang precies, is niet te zeggen.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.