Bij lopen zijn niet alleen de benen actief, maar ook de romp en het bovenlijf. Stabiel lopen begint vanuit een goed getrainde romp. Als de rompmusculatuur vermoeid raakt kan het bovenlijf een beetje scheef gaan hangen, waardoor u meer moeite moet doen om recht te lopen.
Zoals erfelijke aanleg voor een scheefstand van het bekken of een aangeboren beenlengteverschil. Ook kan een val of een ongeluk de oorzaak zijn van een bekkenscheefstand. Andere oorzaken zijn langdurige stress, een bevalling, wervelblokkade, verkeerde zit gewoonten of een verkeerde slaaphouding.
Zorg ervoor dat je je lichaam recht houdt en niet met een kromme rug loopt. Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Schema voor beginners: in 8 weken naar 1 uur wandelen
Je wandelt drie keer per week en iedere week loop je iets langer. Zorg ervoor dat je de trainingen goed spreidt over de week. Loop bijvoorbeeld op zaterdag, dinsdag en donderdag. In iedere training wissel je duurtempo 1 af met heel rustig wandelen.
Volgens sommige onderzoeken kun je, als je vet wil verbranden, beter een rondje wandelen dan een rondje hardlopen. Dat heeft te maken met de manier waarop ons lichaam energie opslaat. Wie regelmatig (snel)wandelt, verbrandt meer vetcellen dan bij een rondje hardlopen.
Om een meerdaagse wandeltocht van van 30 km per dag te kunnen volbrengen is een redelijk conditie nodig. Dit schema gaat er vanuit dat je zonder problemen twee uur kunt wandelen. Volg eventueel eerst Wandelschema beginners 2 uur wandelen. Met de 2 km UKK wandeltest kan je nagaan hoe het met je conditie is gesteld.
Uit onderzoek blijkt dat wandelen een hele effectieve manier kan zijn om buikvet te verbranden. Tijdens een onderzoek moesten obese vrouwen 12 weken lang, drie keer per week voor 50 tot 70 minuten wandelen. Tijdens een ander onderzoek verloren deelneemsters zo'n 1,3% lichaamsvet en ongeveer 4% van hun buikomtrek.
Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2100 calorieën en op een maand tijd 8400 calorieën. Een kilo minder per maand dus ongeveer als je voeding hetzelfde blijft. Dat lijkt misschien weinig, maar is best veel.
Maar te veel trainen zorgt er juist voor dat je lichaam niet goed in staat is te herstellen. Je lichaam raakt dan overtraind. Signalen die hier op kunnen wijzen zijn een hogere rustpols dan normaal, een vermoeid lichaam, pijntjes die het begin kunnen zijn van een blessure of geen zin hebben om te gaan wandelen.
De oorzaak van loopstoornissen kan neurologisch zijn, bijvoorbeeld door een klapvoet bij een hernia. Maar ook een slechte bloedcirculatie of een aandoening aan het evenwichtsorgaan kan leiden tot een verstoord looppatroon.
Let bij het lopen op uw armen. Uw armen horen mee te zwaaien bij een goed looppatroon. Wanneer u uw rechterbeen naar voren zet, zwaait uw linkerarm mee. Dit komt doordat de bekken en de romp contra draaien aan elkaar.
Zet de voet goed recht naar voren.Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen.Met de grote teen zet je je af naar voren (niet omhoog). Dit geeft stabiliteit, kracht en tempo aan je looppatroon.
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Het SI-gewricht kan pijn veroorzaken, bijvoorbeeld door artrose. Bij een SI-blokkade worden de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen deels onderbroken. Hierdoor kan het pijnsignaal langere tijd minder worden doorgegeven.
Een lichte scheefstand in één van de wervels uit je wervelkolom wordt ook wel subluxatie genoemd. Hierdoor kunnen de zenuwen in je nek geïrriteerd of ontstoken worden of zelfs bekneld raken. Dat veroorzaakt pijn door je hele lichaam.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Een man zal in het algemeen eerst afvallen op zijn buik, terwijl een vrouw meestal eerst zal afvallen op haar heupen en billen.
Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën. Je verliest dus ongeveer een kilo per maand als je hetzelfde voedingspatroon aanhoudt.
Nog een laatste rekensommetje: Als je elke dag een 5 km-wandeling van een uur maakt, verbrand je 300 kcal extra per dag. Dat is 2100 kcal per week en 8400 kcal per maand. Om een kilo lichaamsvet te verbranden moet je ongeveer 7000 kcal verbranden.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Zo'n 5-10 km per week is wellicht al genoeg. 10 kilometer: dit is ongetraind niet goed te doen. Minimaal een week of zes trainen, twee keer per week, met een langste duurloop van zo'n 7 kilometer en die tien zal wel lukken. Zo'n 10-15 km per week.