Passaatwinden zijn over de hele wereld in de tropische gebieden rond de evenaar terug te vinden. Ze waaien altijd vanuit het oosten en richting de evenaar. Op het noordelijk halfrond (zoals bij Curacao) waaien de passaatwinden dus het hele jaar door vanuit het noordoosten.
Dit is dus iets anders dan het aantal uren daglicht. Gemiddeld genomen is de zon op Curaçao rond de 71-72 procent van de tijd zichtbaar. Het kan dan onbewolkt zijn, maar groter is de kans dat er wel bewolking aanwezig is. Deze bewolking is dan niet dusdanig aanwezig dat de zon gehinderd wordt.
De natste maanden zijn oktober, november en december. Meestal regent het 's morgens vroeg of in de vroege of late avond. De buien zijn doorgaans kort, hevig en heel plaatselijk. Zij bieden gewoonlijk slechts wat verkoeling tegen de hitte van de zon en zorgen maar zelden voor ernstige problemen.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.
Luchtvochtigheid. Hoewel de hoeveelheden regen meevalt – zeker in de droge jaren, waarin de neerslag beperkt blijft tot 250 tot 300 millimeter – heeft Curaçao wél een hoge relatieve luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid ligt gemiddeld rond de 75 tot 80%, met soms uitschieters tot ruim boven de 90 procent.
De maanden juli en augustus zijn, vanwege de vakanties in Europa en door de Amerikaanse toeristen, de drukste maanden voor een vakantie naar Curacao. Van oktober t/m april loopt het hoogseizoen voor cruiseschepen, waardoor het erg druk kan zijn in de haven.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet. Gelukkig blijft het wel lekker warm in de avonden, ondanks de zon die vroeg ondergaat.
0,5 liter lokaal bier ➜ €1. 0,5 liter geïmporteerd bier ➜ €1,50.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad. Door de langere afstand is het mogelijk dat er zowel op de heen- als de terugvlucht een tussenstop wordt gemaakt.
Daar kunnen we kort over zijn: het eiland is vanwege de goede weersomstandigheden het hele jaar door een prima vakantiebestemming om te bezoeken. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat alle dagen warm zijn met temperaturen die overdag altijd rond of net iets boven de 30 graden liggen.
Tussen de twee hoogseizoen zijn de prijzen het laagste. In de mei, maar ook in juni vind je daarom vaak voordelige aanbiedingen. Andere maanden voor een goedkope vakantie zijn oktober en november.
Op het eiland Curaçao is de warmste maand augustus met 29°C en het meest koud is het in januari met 27°C. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 27°C en 30°C.
Het wordt dus vroeg donker. Dit komt omdat je dichter bij de evenaar bent dan bijvoorbeeld in Nederland. Het eiland ligt op 12 graden ten noorden van de evenaar. Het is vrijwel dagelijks mogelijk om de zonsondergang te zien.
De temperatuur Curaçao is het hele jaar door tropisch warm, met overdag temperaturen variërend van ongeveer 28/29 graden Celsius in december, januari en februari tot ongeveer 31° C van mei tot oktober.
Bij TUI vlieg je naar Curaçao met de Dreamliner. En hoewel de vlucht zo´n 10 uur duurt, ben je dat door de zon, de luxe hotels en het lekkere eten snel vergeten. Zo moet vakantie zijn!
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
De goedkoopste supermarkt op Curaçao is Bon Bini in Brievengat. Althans van de 110 artikelen die de consumentenbond heeft uitgekozen verkoopt deze super ruim 30 voor de beste prijs. Mangusa op Rio Canario werd tweede met 19 goedkoopste producten. In totaal werden 22 supermarkten op het eiland vergeleken.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt ongeveer 155.000 inwoners (2021).
De munt die op Curaçao wordt gebruikt, is de Antilliaanse gulden (ANG), ook wel “florin” genoemd. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Op alle eilanden is het klimaat hetzelfde, evenals de valuta. Welke abc eiland is het goedkoopst? Momenteel betaal je voor de Antillen ongeveer hetzelfde. Soms kan het zijn dat Curaçao iets meer aanbod heeft en daardoor wat voordeliger is.