Vriendschappen veranderen als je iemand opnieuw moet leren kennen. Doordat jij dingen anders zegt, dingen zegt die je voorheen niet zei, anders reageert dan voorheen of jij je anders gedraagt, leren mensen jou op een andere manier kennen. Doordat jij die dingen anders doet, krijg je ook andere reacties.
En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Kijk maar eens rond, want: 'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Je voelt je er slechter door
Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Uit dit onderzoek bleek dat slechts 30 procent van de vriendschappen nog in stand waren. Daarbij werd aangegeven dat wanneer vriendschappen die 7 jaar overleefd hadden, voor altijd zijn. Dus wanneer jij langer dan zeven jaar vrienden bent met iemand weet je dat deze vriendschap voor altijd is.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Echte vrienden zijn te vertrouwen, je kunt alles bij ze kwijt zonder bang te hoeven zijn of je te veel details geeft en waar die terecht komen. Daardoor voel je je ook zo vrij bij hen. En als ze eens ergens mee zitten zullen ze naar je toekomen en het er met je over hebben, zonder erover te praten met anderen.
Mensen die goede vrienden hebben, voelen zich vaak beter. Ze zijn tevredener en vaak ook gezonder dan mensen die alleen door het leven gaan. Het zou zelfs de kans op hart- en vaatproblemen verlagen. Ook zijn vrienden een grote steun in stressvolle situaties.
Een van de kenmerken van een hechte vriendschap is dat je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen over elkaar. Misschien vertelt je vriend(in) een keer over een bepaalde keuze die hij gemaakt heeft, waar jij het eigenlijk niet mee eens bent of die je niet begrijpt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Wees selectief als het gaat om de contacten met mensen die je wil onderhouden. Als iemand jou geen energie geeft en je leven niet beter maakt, is het zonde om hier je tijd en energie in te steken. Zeker omdat je dit maar beperkt hebt. Investeer je tijd en aandacht in de mensen die veel voor je betekenen.
Als vrienden je laten vallen: achterhaal hun drijfveren
Het is dus belangrijk om na te gaan om welke personen in je omgeving het gaat, en wat hen werkelijk drijft om jouw gevoelens en problemen te weten – of niet. Verder is het belangrijk je te omringen met die mensen die jouw wensen respecteren.
Een beste vriend is iemand op wie je altijd kan vertrouwen, iemand die altijd om je stomme grapjes lacht en met wie je de leukste avonturen kunt beleven. Mensen die sterke sociale relaties hebben, hebben minder kans om vroegtijdig te sterven dan mensen die geïsoleerd zijn.