Je gaat op zoek naar nieuwe vrienden met dezelfde interesses. Je vindt het eigenlijk wel best dat jullie elkaar minder zien, omdat je dit simpelweg aanvoelt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je andere gevoelens voor je beste vriend ontwikkeld hebt. De liefde slaagt natuurlijk als hij ook verliefd op jou is.
En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
In een vriendengroep leert je kind sociale vaardigheden zoals luisteren, helpen, de leiding nemen, complimenten geven, iets persoonlijks durven zeggen, iemand de waarheid zeggen, maar ook weten wanneer je je mond moet houden. In een subcultuur gaat het meer om je gevoel van identiteit en minder om sociale vaardigheden.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is.
Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is. Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Vriendschap begint al in onze kinderjaren. We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
Om te leren wat te doen als je geen vrienden hebt, beginnen we met het identificeren van veelvoorkomende redenen waarom sommige mensen geen vrienden hebben: Sommige mensen houden gewoon niet van socializen: ze vinden het maken van een praatjes of het houden van feestjes niets. Anderen vinden mensen op zich als niks.
Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we hebben. Erg is dit niet, want je weet namelijk steeds beter wie je bent én welke mensen bij je passen. Bovendien blijkt uit onderzoek gedaan door Robin Dunbar, een evolutionaire antropoloog dat de gemiddelde persoon uiteindelijk maar een paar échte vrienden nodig hebt.
Minder meedoen in de samenleving
Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat. Of je weet niet wie je kan vragen om samen iets te ondernemen.
Mensen die goede vrienden hebben, voelen zich vaak beter. Ze zijn tevredener en vaak ook gezonder dan mensen die alleen door het leven gaan. Het zou zelfs de kans op hart- en vaatproblemen verlagen. Ook zijn vrienden een grote steun in stressvolle situaties.
Echte vrienden zijn bijzonder. Je kunt ze vertrouwen en ze genieten met jou van de mooie momenten in het leven en steunen je in moeilijke tijden. Het is heel belangrijk om vriendschappen aan te gaan en echte vrienden om je heen te verzamelen, én te behouden.
Het duurt ongeveer 40 tot 60 uur voordat een kennis verandert in een 'gewone' vriend(in). Voordat je iemand een échte vriend(in) kunt noemen, ben je gemiddeld 80 tot 100 uur verder. Volgens Hall duurt het gemiddeld 200 uur voordat iemand een goede vriend(in) is. Toch heeft vriendschap niet alles met tijd te maken.
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Je voelt je er slechter door
Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
Fake friends oordelen stiekem over jou en alles wat je doet. Ze hebben een mening over jou, je leven en je keuzes, en ze bieden je steeds hun ongevraagde mening. Ze maskeren hun echte bedoelingen als 'zorgzaam', maar eigenlijk leven ze in jou door zichzelf het recht te geven om te doen alsof ze jouw hoeder zijn.
Volgens de website Science Of People zijn er bepaalde eigenschappen van toxic mensen: egoïsme, telkens in een slachtofferrol kruipen, liegen en weigeren hun eigen fouten onder ogen te zien. Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
'We weten uit onderzoek dat de kwaliteit van vriendschap belangrijker is dan de kwantiteit', zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange. 'Ieder mens heeft een paar goede vrienden nodig, maar we gaan ons niet veel beter voelen als er meer vrienden bij komen. '
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.