Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
Heeft u een voorversterker nodig? Als u meerdere verschillende bronnen heeft om aan te sluiten, zoals een platenspeler, cd-speler of netwerkaudiospeler, dan luidt het antwoord 'ja'. Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker.
Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken. Dit komt doordat het signaal te zwak is om goed verwerkt te kunnen worden. Om voor goed geluid te zorgen is in dit geval nog een aparte phono voorversterker nodig.
Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers, omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden hanteren.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Mono versterker: bedoeld om de bass oftewel de subwoofer te versterken. 2 kanaals versterker: deze dient om alleen de voor- of achterspeakers of een subwoofer te vesterken. 4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
Een voorversterker is simpel gezegd, het gedeelte van een geïntegreerde versterker dat het volume regelt. Het zet eigenlijk verschillende inkomende signalen om naar een hanteerbaar lijnniveau. Een signaal dat op lijnniveau zit is nog wel te zwak om direct naar passieve speakers te sturen.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
De receiver biedt je de mogelijkheid te schakelen tussen alle inputs en outputs, en dus het gewenste signaal op het gewenste weergave-apparaat te krijgen. Voor video is het redelijk eenvoudig; in de meeste gevallen doet de receiver hier niks mee en wordt het van de bron doorgestuurd naar het scherm of de projector.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
De eindversterker of eindtrap wordt gevormd door een fasedraaier, twee (soms vier, en in een enkel geval acht) vermogenseindbuizen (meestal pentodes of tetrodes) en de uitgangstransformator. Bij zogenaamde single-ended versterkers (versterkers met één eindbuis) is er geen fasedraaier nodig.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
Wel is het bedrijf ietwat terughoudend wat betreft nieuwe technieken. Ook Denon is een high-end merk en wanneer we over high-end merken spreken zijn dat natuurlijk high-end merken voor de gemiddelde home cinema eigenaar. Het kan namelijk altijd nog duurder groter en beter.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Met nieuwe buizen heb je in feite weer een nieuwe versterker, want de andere componenten slijten niet of nauwelijks. Dit is nog een voordeel ten opzichte van de transistorversterker, die na geruime tijd van gebruik toch langzaam achteruit gaat.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.