Wassen met zuren Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Vlees wassen met een mild zuur: een beproefde techniek
Kippenpoten weken een paar minuten in een azijn/waterbad. Voordat iedereen een koelkast had, gebruikten koks een zure oplossing omdat ze geloofden dat het alle bacteriën op de kip doodde en het een beetje extra smaak gaf .
Veel mensen wassen kip (en vis en schaaldieren) voor het koken met water, citroen of azijn. Op deze manier denken ze dat ze schadelijke bacteriën kunnen verwijderen en het product veilig kunnen eten.
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
Om te voorkomen dat je water én bacteriën spettert, kun je de kip ook in een bak koud water met azijn of limoensap leggen. Vergeet daarna niet de bak goed schoon te maken. Eet smakelijk!
Ook azijn is een goed hulpmiddel om vlees malser te krijgen. In dit geval moet het juist wel enige uren de tijd krijgen om goed in te trekken. Daardoor kunnen collageen en proteïne worden afgebroken, waardoor het sappiger wordt. U kunt er bijvoorbeeld balsamico of wijnazijn voor gebruiken.
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Het wassen van vlees is een traditie in zwarte huishoudens, schrijft Jody Anderson. Deze gewoonte hoeft niet verdedigd te worden. De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn .
Het heeft geen nut om kip te wassen. Donald Schaffner, een professor van voedselwetenschap aan de Rutgers Universiteit waarschuwt voor de gevaren. “Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee.
Kip is gevogelte en heeft een gevogeltesmaak. Wanneer we de kip wassen en een beetje azijn en citroenen of limoenen aan het water toevoegen, voegt dat meer smaak toe aan de kip. Het zorgt ervoor dat de kip lekkerder smaakt en frisser smaakt .
Het wassen van rauw gevogelte in verdund citroensap of azijn is een inefficiënte methode om ziekteverwekkers te verwijderen. Hierdoor komen ziekteverwekkers zowel in het waswater als op de kip terecht, waardoor het risico op kruisbesmetting en mogelijke door voedsel overgedragen ziekten toeneemt .
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Ze heeft ontdekt dat het wassen van vlees op de “Caribische manier” — met water en citroensap of azijn — ook de smaak verbetert. “De belangrijkste reden dat we het doen is om het malser te maken, om van de slijmerigheid af te komen en ook om eventuele wurgende stukjes vet los te maken ,” zegt ze.
Om de voedselveiligheid te bevorderen en de sappigste en meest smaakvolle resultaten te behalen, slaat u het spoelen over. In plaats daarvan: Haal uw steaks uit de koelkast en zorg ervoor dat u het vlees niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur laat liggen . Haal de steaks uit hun verpakking en dep ze droog met een wegwerppapieren handdoek.
Mythes over het wassen van kippen, ontkracht
Anderen geloven dat wassen met een licht zure oplossing (zoals azijn of citroensap) bacteriën doodt. Onderzoek heeft daarentegen aangetoond dat het wassen van rauw gevogelte in citroensap of azijn de bacteriën niet verwijdert en het risico op kruisbesmetting kan vergroten .
Verwijdert oppervlakteverontreinigingen
Vlees afspoelen in zout water is ook een effectieve manier om oppervlakteverontreinigingen, bloed of overtollig vet te verwijderen dat op het vlees aanwezig kan zijn. Dit is vooral belangrijk voor stukken die mogelijk geslacht of verwerkt zijn met restbloed of botfragmenten.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. 2. Maak naderhand het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Je kunt elk stuk afzonderlijk afspoelen onder stromend water of collectief in de kom tot het water redelijk helder is . Afhankelijk van het soort recept waar de kip voor gebruikt gaat worden, "shoden" we het soms. Dit houdt in dat je ongeveer een minuut kokend water aan het schoongemaakte vlees toevoegt en het dan weer laat uitlekken.
Ontlasting controleren
In de ochtend hebben kippen vaak dunne ontlasting. Maar overdag horen kippen vaste ontlasting te hebben. Het witte gedeelte is de plas en het bruine is de poep in de ontlasting. Zie je bloed in de ontlasting, wormen of is de ontlasting groen, kijk dan op ons Kippen EHBO wat je kunt doen.
Hoewel het vroeger misschien wel gebruikelijk was om onzuiverheden van zelfgeslacht vlees te verwijderen , is volgens de USDA tegenwoordig geen verdere wasbeurt meer nodig, omdat vlees en gevogelte tijdens de verwerking worden schoongemaakt.
Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het wassen van rauw gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees voor het koken niet de veiligste methode . Als u vlees of gevogelte wast, kunnen er bacteriën op de oppervlakken van uw keuken spatten, waardoor u ziek kunt worden als u ze niet goed schoonmaakt en ontsmet.
Verwerkte kippen worden ondergedompeld in een koudwaterbad om de temperatuur van het vlees snel te laten afkoelen en zo de voedselveiligheid te bevorderen. Chloor wordt niet gebruikt in een van onze koelwatersystemen . Chloor kan worden gebruikt om verwerkingsapparatuur of gereedschap te reinigen of te ontsmetten om ervoor te zorgen dat het hoogste niveau van voedselveiligheid wordt gehandhaafd.
Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen.
Ongeveer 90 procent van de mensen zegt dat ze hun kip wassen voordat ze deze bereiden, omdat recepten van oudsher voorschrijven dat de kip gewassen moet worden.
Zure oplossingen zoals witte azijn en citroensap kunnen het aantal bacteriën op rauw vlees verlagen, hoewel dit afhankelijk is van culturele gebruiken en koopgedrag.