De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Koolsoorten nemen zwavel op uit de bodem en als je ze te lang kookt dan komt dat weer vrij en dat stinkt. Dat is misschien wel het grootste probleem. Spruitjes worden vaak heel slecht klaargemaakt, veel te lang gekookt. Echte koks die weten dat bittere dingen lekkerder worden als je daar een ander smaakje bij doet.
Genetica en smaakgevoeligheid
Het vermogen om bepaalde bittere stoffen te proeven, zoals die in spruitjes (glucosinolaten genoemd), wordt beïnvloed door onze genen. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor deze bittere stoffen vanwege specifieke smaakreceptoren op hun tong.
We hebben twee soorten genen in ons DNA dat reageert op bittere smaken.Het ene gen reageert héél sterk en de ander niet. Sommige mensen hebben twee keer het gen in hun lichaam dat sterk op bitter reageert, waardoor ze al misselijk worden bij de gedachte aan spruitjes (oké, misschien een beetje overdreven).
Een onderzoek uit 2011 van Cornwall College ontdekte dat spruitjes een chemische stof bevatten, vergelijkbaar met fenylthiocarbamide, die alleen bitter smaakt voor mensen die een variatie van een bepaald gen hebben . Het onderzoek wees uit dat ongeveer 50 procent van de wereldbevolking een mutatie op dit gen heeft.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Het is belangrijk om te beseffen dat spruitjes, net als veel andere voedingsmiddelen en groenten, in verschillende texturen voorkomen. Soms kan de manier waarop voedsel wordt bereid een negatief effect hebben op hoe het voedsel in de mond van een kind voelt en dat kan de reden zijn dat ze het weigeren te eten.
'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruitgehaald, met mildere spruiten als resultaat.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Waarom stinken spruitjes? Spruitjes bevatten natuurlijke zwavelverbindingen.Wanneer deze verbindingen tijdens het koken worden afgebroken, komen er gassen vrij die een sterke, onaangename geur hebben. De geur wordt dus sterker naarmate de spruitjes langer worden gekookt.
De leeftijdsgroep 18-24 is het minst enthousiast over de bescheiden spruit, met een gemiddelde score van 6,1. Een significante 17% beoordeelde hun afkeer als sterk als 1/10. Sheffield staat bovenaan de spruitminnende ranglijsten met inwoners die een hoge gemiddelde score van 7,5 behalen en een indrukwekkende 38,3% die spruiten een perfecte 10/10 geeft.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De voedselkeuze bij kinderen wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun voorkeuren. Kinderen eten wat ze lekker vinden. Door de zoete, en soms zelfs door de zure smaak, vinden veel kinderen fruit wel lekker. Groente daarentegen, vinden de meeste kinderen niet lekker, omdat veel groenten een bittere smaak hebben.
Toch last van een geurtje? Als je een stukje ui of brood aan het kookwater toevoegt, heb je geen last van een spruitjeslucht in huis en zijn ze bovendien lichter verteerbaar. Je kunt ook een scheut melk meekoken. Als je niet van de bittere smaak houdt, kun je een lepeltje suiker toevoegen tijdens het koken.
“ Spruiten bevatten een chemische stof, vergelijkbaar met fenylthiocarbamide, die alleen bitter smaakt voor mensen die een variatie van een bepaald gen hebben . Ongeveer 50 procent van de wereldbevolking heeft een mutatie op dit gen.
Eind jaren 90 identificeerden wetenschappers specifieke chemicaliën, glucosinolaten genaamd , die spruitjes bitter lieten smaken. Plantenveredelaars begonnen met het kweken van oude zaden, die eerder waren weggegooid om magere oogsten te produceren, om smakelijkere versies te identificeren met lagere niveaus van deze verbindingen.
Dr. Lisa Methven, docent voedings- en voedingswetenschappen, zei dat sommige mensen geboren worden met overgevoelige smaakpapillen op de tong . Gemiddeld heeft een persoon 25 soorten bitterreceptoren, maar sommige hebben er meer. Ze zei dat hoe meer smaakpapillen iemand op zijn tong heeft, hoe groter de kans is dat hij spruitjes als bitter proeft.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes!Ze bevatten allerlei gezonde vitaminen en mineralen, maar qua hoeveelheid vitamine C springen ze er behoorlijk uit.
De voorlopers van moderne spruitjes werden gekweekt in het oude Rome, maar de spruitjes die we kennen werden voor het eerst gekweekt in de 13e eeuw, in wat nu België is. Men denkt dat de groente is vernoemd naar de Belgische hoofdstad, waar ze in de 16e eeuw een populair gewas werden.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Hoe smaken Kleine Spruitjes? Kleine spruitjes zijn veel lekkerder dan grote spruiten. Probeer ze zelf maar eens!