De tandenfee is een figuur uit Europese en Amerikaanse folklore. Wanneer kinderen een tand verliezen en hem onder hun kussen of bij de poot van het bed leggen, komt 's nachts de tandenfee om de tand om te ruilen voor een muntje of cadeautje.
De onderzoeken geven je uiteraard maar een klein beeld, maar over het algemeen speelt het inkomen van gezinnen en de economie een rol bij de beloning van de tandenfee. Logisch. Hoeveel jij je kind geeft mag je dus helemaal zelf bepalen. In Nederland ligt het bedrag meestal rond de 0,50 cent.
De wortels van melktanden zijn kleiner, dunner en minder gebogen als die van een volwassen tanden. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, duwt deze de melktand steeds verder omhoog. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de tand vaak gemakkelijk uit.
Bij de tandenfee denk je misschien aan een elegante vrouw met vleugels en een jurk. Toch wordt de fee in sommige landen ook wel als een muis afgebeeld. In Frankrijk noemen ze de tandenfee dan ook La Petite Souris: de kleine muis. Kinderen verbergen niet alleen een tand onder hun kussen, maar ook een klein stukje kaas.
Kinderen beginnen meestal vanaf het zesde levensjaar met wisselen. Dit verschilt natuurlijk altijd per kind. Soms kan het tanden wisselen vanaf 4 of 5 jaar beginnen, maar ook op latere leeftijd. Het wisselen van een melkgebit duurt tot een kind rond de 12 tot 14 jaar oud is.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
“Je kunt er zachtjes mee spelen of met je tong bewegen zodat de tand steeds wat losser gaat zitten zonder dat het pijn doet. Maar forceren is niet nodig.” Ooms ziet vaker dat kinderen het wisselen eng vinden.
Feeën zijn berucht om de kunst om mensen in een cirkel, een heksenkring, te laten dansen en ze op deze manier te laten verdwijnen. Pasgeborenen worden omgeruild met een wisselkind. Feeën beheersen de kunst van magie en passen hun kleding en uiterlijk aan aan hun omgeving.
Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot 'de tandzenuw'.
Meestal gaat het tanden wisselen zonder problemen. Wel zwelt vaak het tandvlees op als de kiezen doorbreken. Dit kan pijn doen, maar is normaal en trekt weer weg.
De eerste melktandjes verschijnen rond de leeftijd van 6 maand, al kan dat individueel nogal verschillen. Rond 2,5 jaar is het melkgebit volledig ontwikkeld. De melktanden vallen spontaan uit, meestal vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dan groeien de 32 definitieve tanden uit.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Een mondhygiënist kan je daarbij helpen. Er zijn kinderziektes die kunnen leiden tot verkleuring van de tanden. Vooral hoge koorts of een infectie kunnen leiden tot verkleurde tanden bij kinderen. Medicijnen of voedingssupplementen die ijzer bevatten, kunnen leiden tot donkere plekken op tandjes van baby's en peuters.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Feeën: Een Fee is een andere naam voor een Elf. Feeën zijn erg knappe kleine vrouwtjes en soms mannetjes die de vleugels van een vlinder op hun rug hebben. Er zijn verschillende soorten Feeën. Zo bestaan er Bloemenelfjes en een Boselfjes.
Je hebt grote, kleine, jong en oude feeën, maar hoe ze er ook uit zien, alle feeën kunnen toveren. Als je een echte fee wilt worden heb je de volgende dingen nodig: een toverstaf, vliegschoenen, een verdwijncape, glitter, een koninklijke uitdrukking op je gezicht... en dit boek!
Definitie van Fee
Een Fee is een honorarium, vergoeding of commissie, dat wordt uitgekeerd wanneer er een prestatie is verricht. Dit woord wordt in veel sectoren gebruikt, vaak heeft het betrekking op een tussenpersoon. Denk aan een makelaar die bemiddelt tussen een kopende en verkopende partij.
De melktandjes worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar: de tandjes komen los, vallen uit en er komt een nieuwe, blijvende tand in de plaats. Meestal komen de blijvende tanden eerst achter de kiezen van het melkgebit, soms wisselen eerst de snijtanden.
Het doorkomen van je nieuwe tanden kan een beetje vervelend aanvoelen. Probeer de losse tand goed te blijven poetsen en gewoon te eten. Als je echt veel pijn hebt, kun je aan je ouders vragen of zij een pijnstiller voor je hebben.
Een loszittende tand na een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomend verschijnsel. Dit komt omdat de tand niet meer zo goed in het kaakbot verankerd zit. Helaas lost het probleem zich zelden vanzelf op. De tandarts kan met behulp van een implantaat de tand in het bot vastzetten.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Bij het groeien van de tandwortels wordt botweefsel afgebroken om plaats te maken voor de tandwortel. Normaal gesproken in het 6e tot 12e levensjaar worden deze tanden en kiezen uitgewisseld voor het volwassen gebit dat uit meer en grotere tanden en kiezen bestaat.
Naast het wisselen van melktanden voor blijvende tanden, breken achter het melkgebit acht nieuwe grote kiezen en eventueel vier verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13- of 14-jarige leeftijd. Een blijvend gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.