Gele blaadjes duiden op een teveel aan water, verwelkte blaadjes op een tekort. 3. Na twee weken zijn ze hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes. Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
Een teken dat je basilicumplantje weer water nodig heeft is als de blaadjes wat slap gaan hangen. Geen nood, je bent nu nog niet te laat. Wees niet te zuinig maar laat de pot ook niet in 5 cm water staan. Het liefst zuigt basilicum het water via de onderkant op, dit is de beste manier van water geven voor je plantje.
Basilicum groeit het beste op een warme plek met veel licht/zon. Bescherm de plant tegen wind, vorst en (te) hete middagzon. Geef voldoende water want basilicum droogt snel uit.
Geef de planten na het zaaien regelmatig water maar voorkom dat de planten volledig onder water staan om verrotting te voorkomen. In de periode juli tot en met augustus kun je de planten voeden met biologische plantenvoeding. Basilicum in pot vraagt vaker om bemesting dan planten in de volle grond.
Omdat basilicum beduidend meer honger heeft in vergelijking met andere kruiden en dus meer voedingsstoffen nodig heeft, kies je bij voorkeur voor een potgrond die reeds vermengd is met meststof of vermeng je de potgrond voor het aanplanten met een langdurig werkende meststof.
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Oogsten en toppen basilicum
Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei. Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien. Zorg steeds voor voldoende water!
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Basilicum is een vaste plant die helaas niet winterhard is (en dus vooral als eenjarige wordt gezaaid, al kun je de planten op een lichte en warme plaats ook overwinteren).
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Basilicum: knip je niet helemaal tot boven de grond af. Je knipt tot aan het laatste stel blaadjes. Daar zal de plant opnieuw scheuten vormen en in leven blijven. Salie: mag je vrij diep plukken.
Kruidenplantjes houden van water! Plaats je plantje in een pot of op een schaaltje, waarmee je een waterreservoir creëert. Geef je plantje elke dag water door water onder in de pot te gieten of op het schoteltje. Of koop een plantje met een Aquastick, zodat je plantje altijd goed gehydrateerd wordt.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Plant jouw basilicum in de volle grond en zorg dan ook hier voor een goed vochtdoorlatende grond (meng eventueel met teelaarde). Hou er wel rekening mee dat de plant zal sterven van zodra de temperaturen opnieuw langdurig onder de 12°C duiken.
Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren.
Waar kweek je basilicum het beste? Kies voor het kweken van basilicum een zonnig plekje dat beschermd is tegen de kou. Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken.