Verkleuring van de teennagel is meestal het gevolg van een abnormale verdikking van de nagel, verkleuring door nagellak of door een schimmelinfectie. Verkleuring van de nagels kan ook ontstaan door veelvuldig gebruik van nagellakremover.
Mix een eetlepel bakpoeder met wat sap van een citroen. Hierdoor ontstaat er een zalfje dat je op je teennagels kan smeren. Het bakpoeder exfolieert de nagel terwijl het citroensap de verkleuring aanpakt. Laat even intrekken en spoel af met water.
Verkleuring van de nagels
Schimmelnagels kunnen wit en donkerbruin tot zwart verkleuren. Bij infectie door sommige bacteriën kleurt de nagel groen. De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma.
Zo krijg je gele nagels
Nicotine en teer komen in de buurt van je nagels en zorgen voor een verkleuring. Ook mensen met een verslechterde longfunctie hebben meer kans op gele nagels, hoe dit komt is niet precies duidelijk.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Nagels kunnen je veel vertellen over je algemene gezondheid. Wanneer je vingernagels of teennagels geel tot geelbruin verkeuren, duidt dat meestal op een schimmelinfectie of schimmelnagel. Het kan ook betekenen dat je nagels door het gebruik van donkere nagellak zijn verkleurd.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
Medische oorzaken
Gele teennagels kunnen het gevolg zijn van een ziekte of aandoening. Denk aan diabetes, lymphoedeem, een leverziekte of een longaandoening. In zeldzame gevallen worden gele teennagels veroorzaakt door het gele nagelsyndroom (yellow nail syndrome), dat erfelijk is.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Bloed onder de nagel
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Het sap van een citroen zit boordevol vitamine C en dat is goed voor je nagels. Meng citroensap met een beetje olijfolie, breng aan op je nagels en laat zo'n 15 minuten intrekken. Al het goede van deze twee ingrediënten wordt meteen opgenomen door je nagels en nagelriemen. Het werkt uitstekend als nagelverharder.
Borstel de viezigheid weg
Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken. Houd je nagels onder de kraan terwijl je het borsteltje zachtjes heen en weer beweegt.
Olijfolie is ook heel geschikt voor de verzorging van je nagels. Laat je nagels even weken in een badje met olijfolie. Hierdoor breken je nagels minder snel af en blijven ze steviger. Ook krijgen je nagels een mooie natuurlijke glans van olijfolie en vermindert het doffe nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Een blauwe teennagel ontstaat door een bloeduitstorting onder de nagel (tussen de nagel en het nagelbed). Oorzaken kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld een klap of stoot op de teennagel, een verkeerd geplaatste nagelbeugel of prothese, nagelloslating of een nagel-operatie.