Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem. Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën. Veel ziekten (auto- immuunziekten) ontstaan door een (tijdelijke) fout van het afweersysteem.
Door een ontsteking in de huid maken de pigmentcellen te veel of te weinig pigment aan. Hierdoor kunnen ontsierende plekjes ontstaan. Vaak ontstaat dit bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. In veel gevallen herstelt de aanmaak zich langzaam, maar dat kan een jaar of langer duren.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Bij mensen die aanleg hebben voor vitiligo, kunnen bepaalde factoren de ziekte uitlokken. Ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand, huidschade en emotionele stress zou vitiligo kunnen triggeren of verergeren.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!
Bij pigmentverlies, ook wel vitiligo genoemd, heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.
Hoewel witte vlekken eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Is vitiligo te genezen of blijft u er altijd last van houden? Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Gewoonlijk breidt de vitiligo zich met de jaren uit of blijft het hetzelfde. In sommige gevallen kan spontane verbetering optreden.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de pigmentaanmaak in de pigmentcellen. Hierdoor kunnen bruine, “grillige” vlekken op de huid zichtbaar worden. Ook wanneer je niet zwanger bent, maar bijvoorbeeld overstapt van anticonceptie, kunnen deze pigmentvlekken ontstaan.
Bij geringe vlekken is één behandeling meestal voldoende. De laser maakt de pigmentvlekken eerst donkerder van kleur. Na twee weken vervagen de pigmentvlekken. Wanneer nodig volgt na 8 weken een vervolgbehandeling.
Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten.
Witte pigmentvlekken zijn witte vlekken op je huid. Ze kunnen ontstaan doordat je huid verbrand is, maar het kan een ook een permanente aandoening zijn, zoals vitiligo. Je kunt ze dus al vanaf je geboorte hebben, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Met aanleg voor vitiligo word je geboren. Toch wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid (wondjes).
De meest voorkomende plaatsen waar de witte vlekken komen, zijn: gezicht (rondom mond, neus, ogen) handen en voeten. oksels.
Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal voor de leeftijd van 30 jaar. Het komt vaker voor in dezelfde familie en in families waarbij andere auto-immuunziekten voorkomen (schildklierziekten en suikerziekte).
Ja, je kunt met vitiligo gewoon de zon in. Maar het is wel belangrijk om je huid goed te beschermen. Vitiligovlekken verbranden namelijk snel in de zon door het ontbreken van pigment. En daarbij wil je voorkomen dat de gepigmenteerde huid in de zon donkerder wordt en het contrast met de vitiligovlekken minimaal blijft.
Een druppel appelazijn kan 's avonds voor het slapengaan worden aangebracht op pigmentvlekken en littekens van puistjes. De azijn helpt bij het vervagen van de plekjes. 's Ochtends was je de appelazijn er weer af. Gebruik het niet onverdund over je hele gezicht, daar is appelazijn te sterk voor.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Hoe ziet een pigmentvlek eruit? Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid. Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd. Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.
Wat kan ik zelf? Bescherm de huid goed tegen de zon met anti-zonnebrandmiddelen. De lichte plekken verbranden sneller. Een huidtherapeut kan adviezen geven over behandeling en camouflage van storende kleurverschillen.
Bij vitiligo worden pigmentcellen door het lichaam aangevallen en kapot gemaakt. We weten niet precies wat de oorzaak van vitiligo is. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid, operaties, sommige ziektes, zonnebrand en stress invloed hebben.
Pigmentstoornissen zijn aandoeningen waarbij er een verstoring is in het pigment van de huid. Soms gaat het om te veel pigment (=hyperpigmentatie) of over te weinig pigment (=hypopigmentatie) of het pigment kan soms volledig weg zijn (=depigmentatie).