De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
Technisch gezien doet de ontvangst van DAB-radio niet onder voor die van FM. Een beperking is echter dat FM in mono nog redelijk goed kan worden ontvangen, ook al is de sterkte van het signaal niet meer voldoende voor DAB-ontvangst.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
Er komt dan toch geen radiozender van Studio 100. Het radiolandschap blijft de komende tijd onveranderd. Qmusic, Joe en Nostalgie behouden hun licentie. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) lichtte zijn beslissing toe op een persconferentie.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
DAB+ is in Europa o.a. te ontvangen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Engeland en Frankrijk.
DAB+ is alleen beter. Niet alleen qua geluid, maar ook als het aankomt op signaal. Internetradio is perfect voor de muziekliefhebber die een breed scala aan keuzes binnen handbereik wil hebben.
Met een omgekeerd blikje en een draad (niet op schaal getekend) kun je al een FM-antenne maken, volgens het principe van een kwart golflengte, doordat de bodem van het blikje als "spiegel" voor het signaal werkt.
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
Welk formaat past in jouw auto? Er zijn 2 verschillende soorten autoradio's: 1-DIN en 2-DIN. Een 1-DIN autoradio is kleiner van formaat en zie je vooral terug bij oudere auto's. Een 2-DIN autoradio is groter en heeft vaak een scherm dat je bedient met je vingers.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus. Dit ligt niet aan de radio, maar aan het feit dat er te weinig DAB+ signaal is op die plaats.
De volgende mobiele telefoons hebben een FM-ontvanger en een ingebouwde radio app. Het enige wat je er voor nodig hebt is een headset of geluids versterker die als antenne dient. Als jou telefoon geen FM-ontvanger heeft heb je helaas altijd jouw mobile netwerk nodig of WIFI om radio te kunnen beluisteren.
Een radiogolf, ook radiofrequente (RF) straling genoemd, is een golf in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hz tot enkele honderden GHz.