Het is algemeen bekend dat de cactus weinig water nodig heeft. Ook de lidcactus kan lange tijd zonder water. Je kunt de lidcactus beter af en toe veel water geven, dan elke week een beetje. In de natuur groeien deze planten namelijk ook in een omgeving waar het af en toe hard regent en vervolgens lange tijd droog is.
De lidcactus prefereert een koele plek, het liefst niet warmer dan 15 °C maar kan licht goed verdragen. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien.
De Lidcactus (ook wel bekend als kerstcactus) is een cactus afkomstig uit Brazilië. Het bijzondere van deze plant is dat hij in de winter vaak rond kerst bloeit. De rest van het seizoen is het een mooie hangplant. Met de juiste Lidcactus verzorging kan hij tot wel 20 jaar oud worden!
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Een teken dat een cactus écht te weinig water krijgt, is dat hij krimpt. Dan kun je beter iets meer water geven. Heel belangrijk: let erop dat de aarde nooit vochtig is. Geef daarom water via de onderkant van de pot.
Een cactusprobleem dat niets te maken heeft met ongedierte, is het slap worden van de cactus. Dit kan zijn omwille van een gebrek aan zonlicht of aan water. Om de plant weer te voorzien van die harde structuur, kun je de plant wat water geven.
Om de lidcactus mooi groen te houden en de nieuwe bloeit te stimuleren, kun je de plant af en toe wat voeding geven. Geef de cactus vanaf oktober elke twee weken een scheutje water met daarbij wat speciale Pokon Cactus en Vetplant Voeding. Deze voeding bevat essentiële voedingselementen voor jouw lidcactus.
Voor deze plant zorgen kan lastig zijn, de plant mag niet te veel water krijgen, maar ook niet te weinig: Een lidcactus is een tropische cactus, geen woestijncactus. Deze cactus kan niet tegen grond die helemaal droog is. Als de grond te droog is zullen de knoppen van de plant vallen, en gaat de plant verwelken.
Lidcactus stekken in water
De meest populaire manier om Schlumbergera te stekken is door ze direct in de aarde te zetten, maar je kunt een lidcactus ook stekken in water. Je hoeft het blad niet eerst te laten drogen nadat je het hebt afgeknipt, maar je kunt het direct in een laagje water zetten.
Verpotten is niet vaak noodzakelijk, maar voor een goede groei kun je lidcactussen het beste elke twee tot drie jaar verplanten, liefst in de lente. Een goed doorlatende potgrond, zoals cactusaarde met wat veenmos (sphagnum) erdoor is het beste.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten.
Cactussen die erg in de lengte groeien, of dat nu omhoog of hangend is, zijn niet al te moeilijk te stekken. Met een goed schoon mes snij je de stam door, vlak bij de grond of hoger, afhankelijk van wat je esthetisch mooier vindt. De moederplant groeit vanuit de wond meestal vertakt weer verder.
Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo'n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.
Je kunt een van de oortjes van je Opuntia afsnijden om te stekken. Snij het oortje zo dicht mogelijk op de moederplant af, zodat het wondje zo klein mogelijk is. Voordat je je stek in de grond zet, moet je de wond eerst laten drogen. Dus pak een mooi schaaltje en laat je stek er een paar dagen tot een week op drogen.
Lidcactussen komen natuurlijk voor in tropische wouden in Brazilië en ze zijn daarom, in tegenstelling tot 'normale' cactussen, gek op water. Aan de andere kant kunnen ze niet zo goed tegen felle zon, al zal dat in Nederland meestal geen probleem zijn.
Hoe vaak moet je een kerstcactus water geven? Tijdens de bloei geef je de kamerplant een keer per week water en haal je af en toe oude bloemetjes weg. Na de bloei wil de kerstcactus even vakantie en heeft hij in augustus of september een maand volledige droogte nodig en wat minder licht.
Cactussen groeien op droge, hete plaatsen, zoals woestijnen. Ze komen het meest voor in Noord- en Zuid- Amerika. Ze groeien vooral in gebieden met een afwisseling van droge en minder droge seizoenen.
De zaagcactus groeit niet bijzonder snel, waardoor je deze kamerplant niet elk jaar hoeft te verpotten. Eens in de 2 jaar is voldoende. Je kunt de Epiphyllum het beste in het voorjaar verpotten. De kamerplant begint dan sneller te groeien, waardoor deze sneller herstelt van het verpotten.
Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Als een cactus te weinig water krijgt, dan zal hij gaan rimpelen en krimpen. Dat komt doordat je plant de opgeslagen vocht reserves gebruikt. Gelukkig kan een cactus makkelijker herstellen van te weinig water dan van te veel water. Geef je cactus bij de gietbeurt iets meer water dan je voorheen deed.
Normaal verwaarloos je een cactus gedurende de winter: je zet 'm koel, en houdt 'm bijna droog. In het voorjaar gaat de temperatuur stijgen, evenals de hoeveelheid licht. Dat is het sein om de cactus geleidelijk aan steeds meer water te geven en 'm, alweer geleidelijk aan, op een zonnige plek te zetten.
Een cactus die te donker staat, gaat altijd op zoek naar meer licht. En om in de tussentijd energie te besparen, zal de nieuwe groei vervormd en ielig zijn. De groei is niet mooi rond en vol, maar dun en langgerekt, misschien zelfs puntig bij een bolcactus. Dat is een teken dat de cactus op zoek is naar meer licht.