De eerste dagen na de geboorte leeft een baby op de reserves van moeder en verliest vocht aan de buitenwereld. Deze twee factoren zorgen ervoor dat alle baby's de eerste dagen afvallen. Meestal vallen baby's de eerste 3 tot 4 dagen af, dan blijven ze een dag stabiel en vervolgens gaan ze groeien.
Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Heel wat baby's verliezen tot 10% van hun gewicht in de eerste dagen na de geboorte. Na enkele dagen beginnen ze normaal weer te verzwaren.
Soms komt het echter voor dat een baby te weinig borstvoeding binnenkrijgt. Het is daarom van belang het gewichtsverlies gedurende de eerste week goed te controleren. Als de baby te veel afvalt, kan dit een indicatie voor uitdroging zijn. Uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden.
Bij een lage gewichtstoename is het belangrijk om na te gaan of een baby voldoende melk drinkt. Acht tot twaalf voedingen per 24 uur zijn normaal, dus de ene baby zal met acht voedingen genoeg hebben, maar een andere baby niet. Normaal gezien is voeden op vraag een heel goed idee.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.
Tekenen van uitdroging zijn: sufheid en lusteloosheid. een halve dag niet geplast (geen natte luier) een droge mond.
Onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, hoewel er bij een op vier geen verklaring wordt gevonden.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen. Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt. De vroedvrouw zal samen met u controleren of uw baby voldoende voeding krijgt.
Vaak voeden is belangrijk voor je melkproductie en voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Tijdens de eerste dagen en weken na je bevalling is het natuurlijk belangrijk dat je baby genoeg melk binnen krijgt. Minstens acht tot twaalf voedingen per etmaal is een goede richtlijn voor de eerste weken.
De gemiddelde pasgeboren baby plast elke dag één keer ... tot ongeveer dag drie, wanneer hij ongeveer drie natte luiers per dag zou moeten hebben, en vanaf dag vijf dagelijks vijf of meer natte luiers. Je zou ook moeten merken dat deze luiers in de eerste paar dagen steeds zwaarder worden.
Gewichtsverlies, laag gewicht of slechte groei; • Uw kind voelt zich moe en slap; • Lagere weerstand en dus een grotere kans op infecties; • Vertraagde puberteit; • Verminderde (cognitieve) ontwikkeling. Het is belangrijk dat de ondervoeding wordt behandeld.
Dorstkoorts wordt omschreven als een temperatuurverhoging door verondersteld overmatig gewichtsverlies en hypertone dehydratie. Meerdere studies laten zien dat koorts optredend na de eerste levensdag bij aterme laagrisicozuigelingen zonder andere symptomen geassocieerd is met dehydratie en hypernatriëmie.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Ons advies is om ongeveer 2 pakken luiers in maat 1 te kopen. Zo weet je zeker dat je voldoende hebt. Tegen die tijd dat je pak bijna op is, kan je zelf beslissen of je nog een pak new born luiers erbij koopt of overstapt op een grotere maat luiers.
overprikkelbaarheid; kreunen; weigeren van de voeding of slecht drinken; slap aanvoelen.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.
Je kan je baby zachtjes proberen wekken door: de pamper te vervangen of de sokjes uit te doen, zodat de temperatuur wat daalt; het licht aan te doen; zachte geluidjes te maken.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.