Alle energie verschuift van je hersenen en je spieren naar je spijsverteringsstelsel.Jouw dagtaak zit er namelijk op en je wordt beloond met een powernap waarbij je je eten goed kan verteren. Conclusie: Een beetje slaperigheid na het eten is vrij normaal.
Eet je veel geraffineerde koolhydraten en suikers, dan komt die glucose met een enorme vaart in je bloedbaan. Het gevolg: je bloedsuikerspiegel piekt en daalt snel, waardoor je vermoeid raakt. Tip: Kies trage koolhydraten zoals volkorengranen, peulvruchten, noten, groenten en zoete aardappel.
Dat is niet verstandig!Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. En dat kan op de langere termijn zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep.
Tips om je after-lunch dip te vermijden? Beweging in de frisse lucht. Door te bewegen zorg je ervoor dat de energie niet gelijk opgeslagen wordt, maar gebruikt wordt voor beweging. Door buiten te bewegen zorg je ook nog eens voor extra zuurstof, wat de verbranding extra bevordert.
Raak je nou enorm vermoeid, dan heb je wellicht te veel gegeten en zijn je porties misschien te groot. Bij grote maaltijden gaat er veel energie naar je spijsverteringsorganen. Er is minder bloed beschikbaar voor je spieren en hersenen waardoor je weinig fut hebt om nog iets te doen.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Heb je weinig energie op sommige momenten op de dag en verlang je sterk naar zoet?Dan heb je een 'suikerdip'.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Ga na het eten niet meteen liggen;
Als u met een volle maag gaat liggen, kan maaginhoud makkelijker terugstromen in de slokdarm. Eet uw laatste maaltijd tenminste drie uur voordat u gaat slapen.
Nee.Je kunt gerust een glas water drinken tijdens het eten, daardoor verandert je vertering niet.
Dat gevoel van vallen, dat ontstaat wanneer je spieren net iets eerder verslappen dan dat je brein slaapt. Die sturen dan een signaal naar je hersenen, een soort waarschuwingssignaaltje van 'pas op we vallen! '. Waarop jouw brein denkt Oh, ik moet meteen in een soort reflex die spieren aanspannen.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Wanneer je lichaam tot rust komt, wordt het bloed naar je spijsvertering gestuurd. Zo kunnen voedingsstoffen verteerd worden en opgenomen. Even uitbuiken is dus goed voor je darmen.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
U herkent een hypo aan bijvoorbeeld hoofdpijn, zweten, trillen, vermoeidheid, honger en stemmingswisselingen. Hyper (hyperglycemie) is een te hoge bloedsuikerspiegel. U herkent een hyper aan bijvoorbeeld veel moeten plassen, dorst, vermoeidheid, wazig zien en misselijkheid.
Iedereen ervaart vermoeidheid anders, maar wanneer je door hebt dat je je altijd erg futloos en lamlendig voelt of als je dagelijkse taken je heel veel energie kosten, dan kan je te maken hebben met extreme vermoeidheid. Je hebt veel behoefte aan slaap en als je wakker wordt voel je je nog steeds extreem vermoeid.
Ook vermoeidheid en een slecht humeur zijn symptomen van te weinig vocht in je lichaam. De oplossing? Eet een appel! Een appel (100 gram) bevat al gauw 84.3 gram water en zorgt ervoor dat je vochtbalans op peil blijft.
Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en is goed voor de spieren.
Veel ziekten en aandoeningen veroorzaken vermoeidheidsklachten. Denk aan spierziekten, kanker, infectieziekten zoals Covid-19 of Q-koorts. Er kan zowel sprake zijn van fysieke vermoeidheid, omdat het lichaam harder moet werken vanwege de ziekte, als van mentale vermoeidheid door emoties of psychologische veranderingen.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.