Laat de uien daarom maximaal 2 à 3 dagen op het land liggen na het rooien. Begin na het inschuren direct met drogen. Hoe sneller de hals van de ui droogt, des te minder kans dat schimmels en bacteriën de ui in groeien. De kwaliteit blijft hierdoor beter gewaarborgd.
Naast een goed uitgangsproduct is het voor een succesvolle bewaring zeer belangrijk dat de uien direct na de oogst snel en goed worden gedroogd. Met name in de halzen en wortels zit aanvankelijk nog veel vocht. Na het drogen dienen de uien te worden teruggekoeld naar lagere temperaturen.
U kunt de uienringen bovenop elkaar leggen (wel goed los schudden) en u kunt ook meerdere bakplaten tegelijk in de oven plaatsen. U zult ervan versteld staan hoe weinig er qua volume overblijft als de uien gedroogd zijn. Verwarm voor het drogen de oven voor op 80 graden. Laat de uien 4 tot 5 uur in de oven drogen.
Een andere bewaarmethode is de zogenaamde vlecht. Je begint met drie uien, vlecht deze in elkaar en je vlecht er steeds één ui bij in. Deze vlecht kun je later aan een touwtje te drogen ophangen. Voor alle bewaarmethodes geldt dat de bewaarplek droog en het liefst wat donker moet zijn.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast.
Laat minimaal drie weken op een warme, droge plek uitdrogen (liefst in de zon) en draai ze elke paar dagen om totdat de stengels volledig droog en broos zijn.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Nadat je de uien hebt geoogst, is het belangrijk om ze goed te drogen voordat je ze bewaart. Het drogen van uien zorgt ervoor dat ze langer bewaard kunnen worden en de smaak en kwaliteit behouden blijft. Om uien te drogen, leg je ze op een droge plaats met voldoende luchtcirculatie en vermijd je direct zonlicht.
De reden dat je ogen kunnen gaan tranen bij het snijden van uien is dat er bij dit proces zwavel vrijkomt. Deze stof zit in de ui verstopt en komt vrij wanneer je de smaakmaker snijdt. Omdat zwavel reageert met water, en dus oogvocht, krijg je prikkende ogen.
Hooi helpt het beste: een laagje hooi om de planten leverde meer en grotere uien op dan een laagje stro of afgemaaid gras. Lang hooi laat zich wel wat lastiger om de uienplantjes leggen en daarom knip ik het met een heggenschaar in een emmer of plastic bak in kleine stukjes.”
Uien en sjalotten zijn oogstbaar wanneer het loof dor begint te worden en tegen de grond gaat. Wil je het proces versnellen, help ze dan een handje door ze allemaal dezelfde kant op te duwen.
Je kunt de ui (bol) eten maar het blad is ook eetbaar, het smaakt fris en ui/lenteui-achtig.
Je kan uienschillen gewoon mee in je groentesoep koken. Dat geeft een krachtige smaak aan je soep en het geeft het water een kleurtje. Je kan uienschillen gebruiken in plaats van bouillonblokjes.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Veel voedingsstoffen
In uien zitten onder meer de vitamines B2, B6, B11 en C.En bepaalde mineralen, zoals kalium, calcium en fosfor. Daarnaast bevatten uien het antioxidant quercetine, dat ook in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn zit. Deze stof vermindert mogelijk ontstekingen in de bloedvaten.
Het antwoord is: Ja. Je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.
Gebruik een scherp mes. Met een scherp mes glijdt u beter door de ui en snijdt u minder stuk van de ui en komen er dus ook minder gassen vrij. Maak het mes daarnaast vochtig, dat breekt het gas. Niet alleen het mes vochtig maken helpt, ook de handen en polsen voor het snijden nat maken helpt.
Een van de beste manieren om niet te hoeven huilen tijdens het snijden van een ui, is ze voor gebruik ongeveer 10 minuten in wat ijswater te leggen! De cellen van de ui zijn dan dankzij het ijskoude water.Waardoor de uien veel minder dampen afgeven tijdens het snijden.
Gesneden uien bewaren
Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om de gesneden uitjes zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.
Weet je niet hoelang ze precies houdbaar zijn? Op deze pagina vertellen we je alles over de houdbaarheid van uien. Over het algemeen zijn uien één week goed in de koelkast, twee maanden op de fruitschaal en één jaar in de vriezer. Als je uien gaat invriezen, kan je de uien het beste eerst even blancheren.
Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.
Uien kunnen tegen vorst als ze al geoogst zijn en ook als ze in de grond zitten. Als bolgewas overleven ze 's winters namelijk door de bol in de aarde, pas in de zomer gaat de plant zich weer boven de grond laten zien. Alleen Boedhisten gebruiken geen uien in de keuken.
Uien. Van een ui kunt u eerst het grootste gedeelte in een gerecht gebruiken. U snijd alleen het kontje eraf en laat dit gedeelte enkele dagen drogen. Plant het gedeelte daarna met de wortels naar beneden in een pot met natte grond en zet op een donkere plek.
Wanneer uien doorschieten, wil dat zeggen dat de plant zijn energie stopt in bloeien en zaad produceren om de overlevingskansen van de volgende generatie te verzekeren. En als ajuin bloeit, verdikt de bol niet meer. Je kunt de kleine uitjes echter nog altijd oogsten en ze zijn perfect eetbaar.
In de meeste gevallen duurt het ongeveer 100-120 dagen voordat uien volgroeid zijn en klaar zijn om geoogst te worden. De tijd die het kost voor de ui om volgroeid te zijn, is afhankelijk van het ras en de groeicondities. – De buitenste laag van de ui is droog en knapperig.