Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
De oorsprong van die uitjes bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!)
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Ja, want de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet, en americain valt (gedeeltelijk) onder de verwerkte vleeswaren en geheel onder rood vlees.
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
In België en Frankrijk wordt de term filet americain gebruikt voor gehakte biefstuk, dus rundergehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar. De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt, heet in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Filet americain is op zich heel gezond. Naast mager rundvlees bevat de klassieke versie van dit broodbeleg ook eigeel, peper en zout. Zowel rundvlees als eigeel zijn goede eiwitbronnen en bevatten veel vitamines en mineralen. Zo is rundvlees rijk aan vitamine B12 en ijzer.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Filet americain kan doorgaans niet zo lang bewaard worden, het is immers rauw vlees. In de koelkast kun je dit nog, als je het zelf gemaakt hebt, 2 dagen bewaren. Bij de gekocht versie kijk je het beste op de verpakking voor de houdbaarheid. In de diepvries kun je filet americain nog 1 tot 1,5 maanden bewaren.
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.
Bewerkt vlees (hamburgers, filet americain, worsten, broodbeleg, etc.) kan in principe ook als je keto eet. Maar let dan wel goed op. Sommige bewerkte vleessoorten bevatten schrikbarend veel koolhydraten door toevoeging van zetmeel en suikers.
Zet filet americain na gebruik altijd zo snel mogelijk terug in de koelkast. Eet filet americain altijd op vóórdat de datum is verstreken. Na de datum kun je het niet meer veilig eten. Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.