Als de deur snel gesloten of dichtgeslagen wordt, wordt er lucht uit geforceerd en het kan enkele minuten duren voordat het vacuüm verdwijnt, waarna de deur normaal geopend kan worden. Een vacuüm in een koelkast of vriezer na het sluiten van de deur is normaal en is geen defect.
De oorzaak is krimpen van de lucht. Dit gebeurt alleen maar als de deur perfect sluit wat het geval is. Even je vinger tussen het rubber doen zodat er lucht in kan en de deur gaat vanzelf open.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De koelkastdeur geleider kan versleten of gebroken zijn. Het koelkast deurrubber kan beschadigd of uitgedroogd zijn, waardoor er geen goede afsluiting is. De koelkast deurbak kan vol of kapot zijn, waardoor de deur niet goed kan sluiten.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken.Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur.Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Als de koelkast te vol is, kan de luchtstroom in de kast worden geblokkeerd. Als er in bepaalde delen van de koelkast geen koele lucht komt, verwijder dan een aantal items uit de koelkast en zorg dat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Kijk vooral in de buurt van de ventilatieopeningen.
Indien een koelkast niet waterpas staat, kan deze lekken.
Een koelkast verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 200 kWh per jaar.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Wat is de oplossing? De oplossing tegen contactgeluid van de inbouw koelkast is de koelkast op een raster van Regufoam Strips plaatsen. Leg deze strookjes op de bodem van het meubel met daarop een plaat multiplex of MDF en zet daar de koelkast op.
Een defecte compressor is meestal op te merken wanneer de koelkast geen koelte meer produceert. De motor maakt geen geluid meer, maar het toestel staat nog wel degelijk onder stroom (u ziet de verschillende lampjes in de koelkast nog branden).
Verwarming en airconditioning systemen
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen.
Een lege koelkast kost veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt omdat in een volle koelkast er meerdere koude elementen aanwezig zijn, die het geheel koel houden. Een lege koelkast trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden.
Je verstelt de koelkast als je een platte schroevendraaier in de sleuven van de verstelpoten stopt. Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje.Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Houd de afvoer daarom goed schoon.
Zo verbruikt een koelkast die 10 jaar oud is gemiddeld 300 kWh en is het verbruik van een koelkast van 20 jaar oud zelfs 400 kWh per jaar.