Een trekschakelaar is een schakelaar, die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken kun je de schakelaar omzetten. De trekschakelaar heeft als doel te zorgen dat de groep, waarop de wasmachine wordt aangesloten, niet overbelast raakt.
Wil je een wasmachine, droger of was-droogcombinatie in je badkamer? Dan sluit je deze aan op een trekschakelaar. Dit is een waterdichte aansluiting, waardoor je zeker weet dat je de apparaten veilig aansluit. Of je deze service nodig hebt, hangt af van of je een contrastekker hebt.
Wat is een trekschakelaar? Met een trekschakelaar schakel je de toevoer van elektriciteit op je wasmachine aan of uit. Je bedient een trekschakelaar door middel van een koord. Meestal hebben trekschakelaars een rood lampje, waardoor je makkelijk ziet of er spanning op je machine staat.
Voor het aansluiten op een trekschakelaar knip je de stekker van het wasmachinesnoer en strip je de draden. Kabelschoentjes erom. Haal de spanning eraf, maak de schakelaar open en sluit de draden op de overeenstemmende kleur aan.
Een wasmachinesnoer mag ABSOLUUT niet verlengd worden, en al HELEMAAL NIET met kroonsteentjes! Er moet (eventueel door een vakman) een langer snoer aan de machine gezet worden. Dit snoer vervolgens met adereindhulsjes in de trekschakelaar aansluiten.
Zorg dat je het toestel aansluit op een geaard en spatwaterdicht stopcontact en vermijd het gebruik van verlengkabels. Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning. Dat kan anders zijn indien deze voorziening wordt vermeld in de huurovereenkomst. Het is niet wettelijk verplicht tenzij het opgenomen word in het huurcontract.
Mag een wasmachine in de badkamer staan? Het korte antwoord is: ja.
Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.
Een wasmachine schakelaar is een tweepolige trekschakelaar die meestal hoog in een ruimte geplaatst wordt. Deze is bedoeld voor een vaste aansluiting van de wasmachine. De schakelaar is voorzien van een controlelampje, zodat goed is na te gaan of er spanning op de machine staat.
Zelf installeren of laten installeren
Zelf een nieuwe wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
Wasmachine aansluiten op trekschakelaar
In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, mag een wasmachine alleen op een waterdichtetrekschakelaar aangesloten worden. Vaak is de badkamer al voorzien van een trekschakelaar, vlak bij de watertoevoer en -afvoer voor de wasmachine.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Je kunt de wasmachine overal in huis neerzetten. Echter is het gebruikelijk een wasmachine op zolder, in de bijkeuken, in een kast of in de badkamer neer te zetten. Zorg er wel voor dat een wasmachine op een stabiele ondergrond staat.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Verschillende bacteriën kunnen zich verplaatsen door de was waardoor je ziek kunt worden. Wanneer de wasmachine in de keuken staat, kunnen die bacteriën hier ook terecht komen en dat is iets wat je écht niet wilt.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Gebruik bij voorkeur apparaten met een geaarde stekker. Die is te herkennen aan inkepingen waarin metalen stripjes liggen. Sluit apparaten met een geaarde stekker alleen aan op geaarde stopcontacten. Die zijn dieper dan niet-geaarde stopcontacten en hebben metalen contacten.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Uittreksels AREI: Aangezien de verplichte min. draaddoorsnede 2,5 mm² is, volgt daaruit dat onderstaande toestellen beveiligd worden met 16A-zekeringen of 20A-automaten: wasmachine, droogkast, vaatwasser, oven, stopcontacten.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.