Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Wanneer je nog steeds honger hebt na het eten van een maaltijd kan het zijn dat je te snel eet. Verzadiging begint namelijk in je maag en je lichaam heeft tijd nodig om een maaltijd te verwerken en signalen af te geven dat je verzadigd bent. Neem daarom rustig de tijd om te eten.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Geraffineerde suikers, omdat ze zo'n grote invloed hebben op de hersenen, zijn de grootste reden dat mensen de hele dag het gevoel hebben dat ze honger hebben. Kortom: probeer de hoeveelheid toegevoegde suikers te beperken door kant-en-klare producten te skippen en altijd voor volkoren varianten te gaan.
Maaghonger: wordt opgewekt door signalen die de maag geeft, bijvoorbeeld het rommelen van de maag. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn. Lichaamshonger: de cellen van het lichaam geven aan of/en welke soort ze voeding ze nodig hebben. Het is vaak lastig om deze signalen goed op te vangen.
Maaghonger
Je maag trekt, voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.
Ze kunnen helpen om de calorie-inname te verminderen en het gewichtsverlies te bevorderen, zonder dat er synthetische stoffen of medicijnen aan te pas komen. Sommige voorbeelden van natuurlijke eetlustremmers zijn glucomannan, groene thee, 5-htp en fenegriek.
“Nee, absoluut niet. Water, koffie, thee of een ander drankje kunnen je hongergevoel tijdelijk onderdrukken, maar ik vergelijk het graag met een auto: is de benzine op, dan moet er getankt worden.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt.
Honger hebben kan er weer voor zorgen dat je minder energie hebt, je je niet kan concentreren, je constant vermoeid bent… Niet heel gek als je te weinig eet, je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het minder functioneert.
Geeuwhonger is de titel van een zeer kort verhaaltje van de Poolse Parijzenaar Topor. Het gaat als volgt: 'Hij had zo'n honger dat toen hij hurkte aan de kant van de weg om te kakken zijn reet ervan gebruik maakte om het gras te verslinden.
Door de hoge GI loopt de bloedglucose snel op en daalt daardoor ook weer snel. En dan komt dat hongergevoel opzetten. Vanuit je cellen gaat er een signaal naar je hersenen: er moet weer glucose bij. Je hersenen maken hongerhormonen aan zoals ghreline en je krijgt trek om weer iets te eten.
Sommige mensen zijn bang dat als ze hun voeding gaan aanpassen, ze bijna niks meer mogen eten en honger krijgen. Natuurlijk zal jouw lichaam aan een nieuw eetpatroon moeten wennen. Maar een hongergevoel hoef je helemaal niet te krijgen!
Leptine wordt aangemaakt door je vetcellen, om het lichaam het signaal te geven dat je genoeg hebt gegeten. Leptine werkt in op de cellen in het brein en reguleert hongergevoel, je energieniveau en hoeveel lichaamsvet er verbrand mag worden.
Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag.
Je maag kan niet krimpen. Dat orgaan blijft altijd even groot. Wel wen je door minder te eten en door minder vaak te eten je lichaam eraan dat er minder voedsel binnenkomt. Je spijsvertering staat dan niet de hele tijd aan.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Vitamine D is van invloed op je eetlust. Een tekort aan vitamine D draagt bij aan een verhoogde eetlust, doordat er minder van het hormoon leptine wordt afgegeven. Leptine is een hormoon geproduceerd in vetcellen, dat een eetlustremmende werking heeft. Vitamine D draagt bij aan de afgifte van insuline.
Groene thee: Het is aangetoond dat het de eetlust helpt onderdrukken en de vetverbranding stimuleert. Oolong thee: Het drinken van een kopje van deze Chinese thee een uur voor inspanning verhoogt je vetverbranding met twaalf procent.
Onder vetverbranders verstaan we voedingsmiddelen met negatieve calorieën of voedingsmiddelen die "calorieën verbranden". Deze voedingsmiddelen bevatten zo weinig calorieën dat de vertering in het lichaam meer calorieën kost dan er in het voedsel zitten. Ze verminderen zo de opslag van overtollig vet in het organisme.
Leptine is een hormoon dat van nature aanwezig is in witte vetcellen. Witte vetcellen dienen ook als opslag voor een overschot aan voedingsstoffen. Leptine geeft aan de hersenen door, wanneer er voldoende vet opgeslagen is in de witte bloedcellen en het lichaam verzadigd is.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren.Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.