"Dat je plots erg verlangt naar bepaalde voedingsmiddelen, komt meestal doordat je lichaam op zoek is naar bepaalde voedingsstoffen", vertelt hormoonspecialiste Alisa Vitti tegen The Hufftington Post . "Een verlangen naar zout kan bijvoorbeeld wijzen op een magnesiumtekort, zin in zuivel dan weer op een calciumtekort.
“Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat. Hierdoor zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van zin in zoute snacks is stress of slaaptekort. Maar een sterke behoefte aan zoutige snacks kan ook duiden op een tekort aan mineralen en spoorelementen die je wellicht hebt uitgeplast doordat je erg veel water en thee hebt gedronken.
Chips: natrium
Natrium is het hoofdbestanddeel van zout en is daarom in overvloed aanwezig in zoute voedingsmiddelen zoals chips. Heb je daarin ineens heel erg trek in? Dan zijn het zozeer niet de chips waar je brein om vraagt, maar vooral de natrium die ze bevatten.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Weet je wat er óók nog als bonus in chips zit? Kalium. In 100 gram naturel chips zit 1,275 mg kalium – in verhouding ongeveer net zoveel als in een kleine banaan! Kalium is een mineraal dat goed is voor je bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Zure producten bederven minder snel: het is dus een manier om levensmiddelen langer houdbaar te maken. Bacteriën kunnen niet groeien als een product voldoende zuur is (pH < 4.5).
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Hartig is een term voor gerechten met een zoute, pittige of krachtige smaak. Het woord heeft in de eerste plaats betrekking op zaken die zout of zoutig zijn, zoals hartige versnaperingen en een hartige bouillon.
Wat is hartig eten? Hartig eten zijn gerechten die een wat pittige en vooral krachtige smaak hebben. Dit eten heeft dus eerder een zoute- dan een zoete smaak. Hartige gerechten zoals vlees, vis of kaas zijn dan ook de absolute tegenhanger van zoete gerechten of beleg zoals taart, honing, jam of stroop.
Waar komt het dan door? Welnu: onderzoek heeft aangetoond dat onze trek ontstaat vanuit ons brein. Veel ongezonde snacks die suiker en vetten bevatten, activeren dezelfde delen van je brein die ook worden geactiveerd door drugs. Daarbij komt dopamine vrij, het stofje waar je je heel gelukkig door gaat voelen.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie, gepubliceerd in Progress in Cardiovascular Diseases. Hun belangrijkste aanbeveling: eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd ultra-geraffineerde producten.