Wijn vertoont een zekere viscositeit, waardoor hij trager en dikker vloeit dan pakweg water. Die viscositeit wordt hoger naarmate een wijn meer suikers en/of meer alcohol bevat, waardoor de wijn meer zal tranen.
De tranen van de wijn zijn de olieachtige druppels die langs de kelk glijden als het glas wordt gewalst. Tranen die traag glijden en erg olieachtig zijn zouden een indicatie zijn voor een hogere alcoholgraad of suikergehalte. Wijnen van mindere kwaliteit vormen dan meer waterachtige tranen tot geen tranen.
Waarom draaien we met een wijnglas? Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden.
Een dunne film van vloeistof is bevestigd aan het binnenoppervlak van het glas zodra het is gezwenkt; wanneer de alcohol in deze vloeibare sluier begint te verdampen, vormen water en andere moleculen (zoals tannines en suiker) druppels die vervolgens terugvallen in het glas en het spoor vormen dat wordt beschreven als ...
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Walsen is in de metallurgie een vormgevingstechniek waarbij een dikke plaat staal of ander metaal door twee of meer walsrollen wordt omgevormd tot vlakke platen, folies of profielen.
Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem van het glas op de tafel.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
Viscositeit is de term voor de dikte of kleverigheid van een wijn. Dit noem je ook wel 'tranen' of het Marangoni effect. De dikte van een wijn vertelt je hoeveel wijn of suiker er in de wijn zit. Hoe dikker de tranen in de wijn, hoe meer alcohol of suiker er in de wijn zit.
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Bij het proeven/ bestuderen van een wijn kijk je altijd eerst naar de kleur. Vul het glas tot niet meer dan een kwart. Houdt het schuin, het liefst tegen een wit oppervlak en observeer de kleuren aan de rand van de wijn en in het midden.
Tannine en gezondheid
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tannine goed voor de gezondheid is. Door tannine wordt je weerstand namelijk versterkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën.
Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Tannines zijn in kleine mate niet giftig, ze worden gewoon gegeten door mens en dier. Wanneer een deel van een plant een zeer hoge tannineconcentratie bevat zal een dier in de meeste gevallen afwijzend reageren.
Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon 'Ja' te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.
Door goed te ruiken leer je veel van een wijn. Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij.
De Franse term cépage betekent letterlijk druivenras en wordt in de wijnwereld gebruikt om aan te geven dat de wijn voor het grootste gedeelte van één druivenras (cultivar) gemaakt is.
Tijdens het walsen rekt het metaal uit, en krijgt het een vezelachtige structuur. Deze rek gebeurt altijd in de richting waarin de walsen rollen: de walsrichting. Door het walsen ontstaan de dunne parallelle lijntjes op de metalen plaat.
Koudwalsen is een proces waarbij het metaal wordt omgevormd door walsen bij temperaturen lager dan de herkristallisatietemperatuur. Het metaal wordt vervormd waardoor de reksterkte en de hardheid van het metaal toenemen. Koudwalsen van metalen strip vormt een speciaal segment binnen de metaalbewerkingsindustrie.
Walsen met quarto-walstuigen
Het gebruik van quarto-walstuigen komt veel voor in de walstechniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een machine die twee strekwalsen bevat. Tussen deze strekwalsen wordt de plaat gewalst. Daarnaast zijn er twee grotere steunwalsen aangebracht.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.