Koosjer is voedsel dat afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en bereid is volgens de regels van de Joodse religie: Vis met zichtbare schubben en vinnen is koosjer. Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht.Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Voorbeelden van toegestaan gevogelte: kip, eend, gans, kalkoen, fazant, kwartels en duiven. Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben. Aan hun slacht worden geen specifieke eisen gesteld. Voorbeelden van toegestane vissen: kabeljauw, tonijn, haring, snoek, snoekbaars, baars, ansjovis, zalm, karper, forel.
Op het etiket van koosjere wijn staat de vermelding. Kaas mag alleen gegeten worden, net als wijn en brood, als het door een jood is gemaakt.
Koosjer is voedsel dat afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en bereid is volgens de regels van de Joodse religie: Vis met zichtbare schubben en vinnen is koosjer. Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer.
Vlees niet combineren met melk in één maaltijd: Vlees en melkproducten mogen niet in dezelfde maaltijd voorkomen. Dit komt voort uit het idee dat een dier ook niet in de melk van zijn moeder wordt bereid. Er dient ook zes uur tijd te zitten tussen het gebruik van vlees en melkproducten.
Koffie, thee, cafeïnevrije koffie, sinaasappelsap en cranberrysap. Diverse versgebakken scones, gebak, croissants, kaneelbroodjes en muffins. Nova Scotia zalm met bagels, roomkaas, kappertjes, tomaten, Bermuda uien en citroen. Spinazie en ei timbaaltjes.
Anti-Joodse maatregelen zijn maatregelen die tijdens het naziregime tegen de Joden werden ingesteld: o.a. ontneming staatsburgerschap; niet mogen bekleden van openbare ambten; uitsluiting van Joden voor onderwijs en banen; verlies van stemrecht, verbod op huwelijken en seksuele contacten tussen Joden en niet-Joden; in ...
Joden die ritueel slachten doen dat om koosjer voedsel te kunnen eten. Het is voor hen bovendien van belang dat zij vlees en zuivel scheiden, ze hebben daarom standaard 2 keukens. Joden kunnen dankzij de rituele slacht bijvoorbeeld rund, schaap, geit en hert eten.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Het is niet zoals in de Islam dat alcohol uit den boze is . Er mag prima een biertje of een lekkere cocktail met vrienden gedronken worden. Eén uitzondering is wel wijn: die is wel toegestaan, maar alleen als ze koosjer bereid is; door een jood en volgens de religieuze voorschriften.
Bij halal en koosjer slachten worden de dieren namelijk niet verdoofd. Thieme benadrukt dat onverdoofd slachten tot veel extra stress leidt bij dieren en daardoor "onaanvaardbaar dierenleed" veroorzaakt. "De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen - mens en dier - begint."
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Vlees (het vlees van vogels en zoogdieren) kan niet met zuivel gegeten worden. Vis, eieren, fruit, groenten en granen kunnen met vlees of zuivel gegeten worden .
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd en er worden verschillende soorten kaas aangeboden. Vis is pareve en is dus toegestaan met een zuivelmaaltijd en haring wordt vaak geserveerd. Andere gerookte of ingelegde visgerechten zijn ook gebruikelijk, waaronder sprot, sardines en zalm.
De belangrijkste regel bij het bereiden van kosjer voedsel is het gescheiden houden van melk en vlees. Dit houdt in dat in een gerecht geen melk of melkproducten vermengd mogen worden met vlees of vleesproducten (van zoogdieren of vogels).
Witte eieren uit de legbatterij bevatten bijna geen bloed of kleine stukjes vlees. Dat mogen Joden niet eten. De Joodse Omroep belicht het hoe en waarom beide niet in bruine eieren aanwezig zijn.
Sommigen geloven zelfs dat de combinatie witte vlekken of infecties kan veroorzaken. Een Ayurvedisch expert van Dr. Health – Dr. Megha Chaturvedi zegt: “ Kip en melk mogen nooit samen worden geconsumeerd .
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
11:1-47De volgende dieren mag u eten: runderen, schapen, geiten,5herten, gazellen, reeën, steenbokken, spiesbokken, antilopen, wilde schapen,6en alle andere dieren die gespleten hoeven hebben – dus hoeven die helemaal gedeeld zijn – en bovendien hun voedsel herkauwen. Dat zijn de dieren die u wel mag eten.
Een Bar Mitswa ontvangt het recht om deel te nemen aan het joodse gemeenschapsleven en wordt geacht de wetten van de Thora te volgen. Vóór de Bar Mitswaviering worden de jongens voorbereid op de plechtigheid. Ze moeten namelijk lessen volgen om in het Hebreeuws te leren zingen.