bij het oraal allergie syndroom (Engels: oral allergy syndrome) is er sprake van een tintelend gevoel aan de lippen, de tong en het tandvlees na het eten van bepaalde voedingsproducten. Vooral bepaalde soorten vers fruit, noten en groenten kunnen deze klachten veroorzaken.
Voedingsdeskundige Karine Hoenderdos legt uit hoe dat zit met pijnlijke kiwi's: ,,Het heeft te maken met de kiwi en met jouzelf. Wat je voelt, is het 'oraal allergie syndroom' (OAS). Dat is een prikkeling of jeuk in de mond tijdens of vlak na het eten van fruit en/of noten.
Een allergische sensibilisatie tegen kiwi kan worden aangetoond door huidtesten, b.v. prikken om te testen met vers fruit testen, evenals door bloedtest meten van IgE-antistoffen tegen kiwi.
Sinds in 1970 de beschikbaarheid en de populariteit van de kiwi over de hele wereld is toegenomen, zijn ook de incidenten van allergische reacties toegenomen. Symptomen van allergie kunnen zijn: tintelingen, jeuk, ontstekingen in de mond en keel, huiduitslag, buikpijn en braken.
Bijvoorbeeld mensen met latexallergie kunnen na het eten van bijvoorbeeld kiwi of banaan een anafylactische reactie krijgen. Dit komt door de zogenaamde kruisreactie. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.
Wat moet je doen bij een allergische reactie? Wanneer je last hebt van een allergische reactie van je tong, is het belangrijk om kalm te blijven. Ben je iets aan het eten of drinken, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk daardoor veroorzaakt. Stop direct met het nuttigen van het voedsel of de drank.
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Een kiwi is ook nog eens een verantwoord tussendoortje, want ze bevatten weinig calorieën. De groene kiwi bevat 81 kcal per 100 gram, de gele variant 79 kcal per 100 gram. Geen zorgen dus, zelfs als je er meerdere op een dag eet.
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. Bovendien kunnen er bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Als je een keer een kiwi met schil eet is dit niet direct een probleem.
Bij een kiwi kun je die gewoon eten. Het vruchtvlees houdt precies het midden tussen aangenaam zoet en iets van een zuurtje. En neem er gerust eentje als je op je gezondheid let: in 100 gram kiwi zit al 29% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C (het vruchtvlees van één vrucht weegt gemiddeld 80 gram).
En wijkt uiterlijk sterk af van de grotere loopvogels. Kiwi's hebben zachte, afhangende, borstelige, warrige veren en geen staart. Ze hebben piepkleine restanten van vleugeltjes, slechts 5 cm groot, waardoor zij niet kunnen vliegen.
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Bromelaïne is een enzym, en helpt dus om eiwitten af te breken. In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond. Het breekt de eiwitten op je tong en in je wangslijmvlies af.
Onvoldoende mondhygiëne – denk aan minder dan tweemaal per dag poetsen en het niet gebruiken van interdentale producten – kan een oorzaak zijn van een pijnlijke mond. Bepaalde voedingsstoffen en verkeerde leefgewoonten kunnen ook een stekend gevoel in de tong veroorzaken.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg!Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten.
Kiwi's zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze hebben ook een licht laxerend effect.Dit kan helpen bij het afkomen van je opgeblazen buik. Kiwi heeft dit effect door de actinidine die ze bevatten. Dit is een spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten kan bevorderen.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Voor een kilo groene kiwi's betaal je 3,29 euro, terwijl je voor een kilo gele kiwi's 6,58 betaalt. Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces.Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever.
Deze vitamine speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem en houdt ontstekingen in het lichaam tegen. De antioxidanten in vitamine C bestrijden ook schadelijke deeltjes in het lichaam, zoals vrije radicalen. Ga voor sinaasappels, mandarijnen en kiwi's.Dit zijn echte vitamine C-bommetjes!